Vi närmar oss återigen julens festligheter där snapsen är ett traditionsenligt inslag. Från Anora har vi idag provat två av årets julsnapsar – O.P. Anderson Julaquavit & samt 40-årsjubilerande Aalborg Jule Akvavit.
O.P. Anderson Julaquavit lanserades för fem år sedan och blev en omedelbar succé. Basen består av traditionell O.P. Anderson Original Aquavit där en del av akvaviten fått ligga på cognacsfat i flera år. För ytterligare julkryddning har snapsen fått smak av sherry, cognac, krydda från kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal.
Aalborg Jule Akvavit skapades som en hyllning till 1800-talets akvavit med en ren och rustik kumminsmak. Alkoholhalten ligger på 47,4 procent vilket var standard på den tiden. I år firar Aalborg Jule Akvavit 40-årsjubileum och kommer i en specialdesignad flaska och presentkartong.
Chefredaktör Anders Enquist om;
O.P. Anderson Julaquavit 40%
Sverige / Altia Sweden AB / 500 / 40071 / 219 / 90p
Att ställa O.Ps eminenta 21 år cognacslagrade akvavit mot denna minst 4 år cognacslagrade variant, kanske kan ses som en orättvis kamp. Men faktum är att ”ynglingen” står sig mycket väl och är ett fullgott alternativ om nu priserna fluxerar för mycket. Här ligger en apelsinig citrus med en snyggt sammansatt kryddighet med anis, kummin och kryddnejlika i vindarna. Ett nyanserat sött anslag med chokladiga kanelinstick i spelar ut korten väl och fyller ut kostymen på alla de rätta sätten. Bra passform således och en akvavit i elegant aveclockelse vid sidan av det mer ”normala” nubbeintaget.
Till Systembolaget >>
Aalborg Juleakvavit 2022 47%
Danmark / Arcus Sweden / 700 / 11262 / 299 / 93p
Denna faktiskt smått underbara akvavit fyller 40 i år och har fått en specialdesignad buteljuppgradering som är till det bättre i äran, och förhoppningen är att Arcus fortsätter med denna butelj, om jag nu får önska mig själv en julklapp till nästa år. Juleakvavit ståtar fortfarande som den eleganta och superbt smaksatta akvavit den är. Anis och kummin med citrusfläkt lägger sin dominerande synliga bana, men håller vi sinnena någorlunda öppna finns mycket undertoner här i form av cassis, enbär, kåda, skog och aromatisk ört att grotta ner sig mer med. Strukturellt håller Juleakvavit sig med en viskös fyllighet som placerar sig nobelt i gom, men med en stram snärt i efterföljande steget som drar till snyggt.
Formidabel akvavit, som nubbe, som avec ja, den tål till och med att serveras on the rocks i ett bourbonglas också…