Hem Vintips Dags för Louis Roederer Rosé 2016 – mycket attraherande buteljering

Dags för Louis Roederer Rosé 2016 – mycket attraherande buteljering

av Livets Goda

Louis Roderer har presenterat den senaste årgången av sin vintagerosé – 2016 – och det är en årgång som kännetecknades av stora vädervariationer: våren var sval, blöt och relativt sen, medan sommaren var varm och torr med en värmebölja i slutet av augusti följt av torrt och soligt väder under skördeperioden, vilket var mycket gynnsamt för druvornas mognad. Här 62% pinot noir och resterande del chardonnay bygger upp denna skapelse som legat minst fyra år på sin jästfällning, följt av ytterligare sex månaders vila i flaska. 4% av vinet genomgick malolaktisk jäsning och 21% vinifierades på ekfat. Dags för Louis Roederer Rosé 2016!

Louis Roederer

Chefredaktör Anders Enquist om Louis Roederer Rosé 2016

2016 känns alltmer som ett klassiskt vinöst pinot noir år i Champagne, inte minst i La Rivière´s vingårdar och Cumières och Chouilly crus som ursprunget för blenden 62% pinot noir och 38% chardonnay är. I detta blir 2016, rosé och Roederer-huset naturligtvis en alldeles lysande kombination, och med en chardonnayfrukt som glänser likaså fullbordas champagnen. Dosagen på 8g/l är så väl integrerat i strukturen så vi får börja fundera på om siffran är korrekt med tanke på den brut elegans som råder i den rödnosade fruktigheten.

En finlemmad mineralisk sälta med lätt krutig förnimmelse fäster silkigt i noterna av vitblommande hallon, smultron, äpplen och körsbär, ungt vitalt med en lime och apelsin-citrusmognad från chardonnayfrukten och en spirande kryddighet från den del fat som tillämpas med precision. En strimma skalzest ger exakta sträva dragningar i det kashmir lindandes tannindrivet och det är inte svårt att dra ett släktssnöre till de mest aristokratiska vinerna i Bourgogne. Det är mycket attraherande och en tillämpning idag är synd att undvika, och den kommande utvecklingen lär vi följa i respektfullt antal år framöver.

95+p

Louis Roederer Rosé 2016
Nr 77226 (750 ml) 12,5%, 829 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING