1

Dags för nytt kök? Här hittar man fräscha idéer och tips på lån

Det är lätt att skjuta upp sina planer. Det där köket man ville ha för flera år sedan har man fortfarande inte sett röken av. Det gäller att kunna ta tag i sina planer och se till att de faktiskt sker. Ibland krävs det bara en knuff i rätt riktning, och här nedan finns det både idéer och tips på vilka lån som fungerar för de flesta.

Artikeln är i samarbete med konsument.se

Nytt kök?

Lån som passar de flesta

Att skaffa nytt kök är ingen billig affär, och kan man få ett billigt lån så är det såklart optimalt. Det finns många långivare som har bra alternativ för lån till kök, och till och med IKEA brukar ha kampanjer och erbjudanden utformade för den som ska fixa nytt kök. Har man haft problem med lån innan så finns det alternativ, såsom lån utan UC med många förfrågningar till exempel. Viktigt då är att man kollar den effektiva räntan för lånet, och alltid jämför ordentligt innan man väljer långivare.

Det bästa alternativet för de flesta för ett lån till kök är ett blancolån/privatlån, även kallat lån utan säkerhet.

Idéer till det nya köket

Främst bör man planera hur köket ska se ut, och inte bara utseendemässigt utan även se till att det är praktiskt. IKEA erbjuder personlig köksplanering, vilket kan vara bra för den som inte känner sig helt säker, eller helt enkelt bara vill ha professionell hjälp. Då är det bara att boka tid, och det brukar vanligtvis inte kosta mer än 2 000 kr.

Det man främst ska tänka på är utrymmet, och att använda det på rätt sätt. Att ha många förvaringsutrymmen är den hemliga nyckeln till ett stilrent kök. Rymliga lådor och skåp låter en enkelt lägga undan alla köksredskap som annars skulle ta en massa plats i köket. 

Det rekommenderas även att ha mjukstängande gångjärn, då får man en mjuk stängning på alla skåpdörrar och lådor. De dämpas precis innan de stängs, så man behöver med andra ord inte oroa sig för höga ljud av smällande dörrar, och att skåpen eventuellt slits ut.

För att få köket att se större ut, är det bra att använda ljusa färger. Vita väggar, vita skåp, vit köksbänk. Det är några exempel i alla fall, men det finns andra sätt. Lampor t.ex gör även de stor skillnad, med rätt ljus kan man få köket att kännas större.

Fler tips

Utöver billiga lån, personlig köksplanering och optimerat utrymme så finns det ytterligare beståndsdelar för att få till det optimala köket. Bra köksredskap är givetvis viktigt. Samtidigt vill man inte ha för många monofunktionella redskap.

Det gäller att räkna ut vad som är essentiellt för ens personliga matlagning, alltså vad som är absolut nödvändigt. Det kan vara allt från en smidig kökskniv med flera användningsområden till en redig gjutjärnspanna för de där särskilda måltiderna med gott kött till exempel.

Det finns även en del generella tips för just matlagning. Att ha en kryddlåda med flera olika kryddor är väldigt befriande, och öppnar upp för mer kreativitet när man lagar mat. Även färska kryddor är bra att ha tillhands. De går enkelt att få tag på i vanliga mataffärer, och skaffar man sig snygga krukor att förvara dem i så kan det fräscha upp hela köket.