Hem Vinvärlden Dags för Wines of South Africa Tasting Trails – With Friends

Dags för Wines of South Africa Tasting Trails – With Friends

av Livets Goda

Hej där Maja, snart dags för Wines Of South Africa Tasting Trail nu den 6:e september, har förberedelserna fungerat som de ska?
Tack, ja det är fortfarande lite saker som måste falla på plats. Men nu har de flesta viner ankommit Sverige vilket känns skönt!

Hur många viner kommer besökarna att kunna ta del av?
Det kommer finnas runt 200 viner att prova under dagen.

Nämn något unikt just med den här vindagen sett ur vinperspektiv.
För första gången på många år så har vi en producentbaserad provning vilket innebär att det är representanter från själva vingårdarna på plats istället för importörer. Vi har dessutom valt att lägga till tre rum med teman vid sidan om huvudprovningen: Distell Fine Wine Selection, DGB Wine Experience och Livets Goda Selection.

Hur går det annars för Sydafrikas viner i Sverige, upp eller ner?
Försäljningen av volymviner har minskat de senaste åren, men vi ser också en ökad försäljning bland de lite dyrare vinerna.

Vad för typ av vin från Sydafrika är populärast bland svenska vinkonsumenter?
Tittar man på försäljningen utifrån volym så är det vita viner som ligger i topp. Chenin Blanc är fortfarande populärt.

Ser vi någon trend att vi vill ha lite dyrare viner, eller är det boxviner som gäller?
Som jag nämnde tidigare så ser vi absolut ett ökat intresse för de lite dyrare vinerna och bland sommelierer och restauranger ökar efterfrågan på mindre producenter. Sedan har vi absolut några boxar som fortfarande ligger högt på försäljningslistorna.

Anser du att kvaliteten på viner ökat mycket de senaste åren?
I allra högsta grad! Den utveckling vi sett i Sydafrika de senaste 10 åren är fantastisk. Kvaliteten skjuter i höjden och intresset från internationell media ökar hela tiden. Det är framförallt ett stort intresse för mindre producenter som arbetar mer naturligt och har riktigt småskalig produktion. Sydafrika har fått större självförtroende vilket definitivt avspeglas i kvaliteten på vinerna.

Varför älskar du just viner från Sydafrika, vad är det du mest uppskattar med dessa?
Jag uppskattar den drivkraft och experimentlusta som finns i den Sydafrikanska vinindustrin. Man har lyckats positionera sig som ett ursprung med mycket prisvärda viner i alla segment och i takt med att landet mognar så sker också en stabilisering av kvaliten. Mångfalden i terroir börjar göra sig påmind och potentialen för Sydafrika är fantastisk!

Till sist, kommer denna dag att bli en återkommande händelse?
Årets upplaga av “Wines of South Africa Tasting Trail with Friends” är en del av en serie Sydafrikanska vinprovningar som gästar Europa under två veckors tid (UK, Tyskland, Nederländerna). Jag hoppas att upplägget faller väl ut och då ser jag gärna att vi gör en repris på detta redan nästa år.

 

Kort om Maja Berthas
Via studier i Linköping till jobb i Vetekattens Chocolaterie i Stockholm och en sommelierutbildning vid Restaurangakademien i Stockholm hamnade Maja på TV4 och rekommenderade vin till tittarna tillsammans med Bengt Frithiofsson.

Samtidigt var Maja frilansskribent på tidningen Tara och under en vinresa till Sydafrika blev hon tagen av landet och dess kultur. Så när Maja 2004 blev erbjuden tjänsten som marknadschef för Wines of South Africa, WOSA, i Skandinavien, vad det inte mycket att tveka om.

 

Wines of South Africa Tasting Trails – With Friends

RSVP: info@nordicwine.se – OBS, endast bransch!

Dag: 6:e September 2017

Tid: 11:30-16:30

Plats: Redarsalen, Restaurang Eriks Gondolen, samt intilliggande lokaler.

 

https://www.livetsgoda.se/wines-of-south-africa-tasting-trails-with-friends

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING