Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Livets Goda 14 Jun, 2018
Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids by Johan Bülow tagit fram en specialtårta just för midsommar. Inspirationen kommer från Lakrids by Johan Bülows sommarsmak Vilda Blåbär. Tårtan är i smak av Blåbär, hallon och lakrits.

Konditor: Daniel Roos
Midsommartårta med vilda blåbär, hallon och lakrits

Ingredienser:

Blåbärsbavaroise
300g                 Blåbärspuré
100g                Citronsaft
80g                   Socker
1/2st               Vaniljstång
4st                    Gelatinblad
130g                Äggula
20g                   Socker
400g                Grädde

Hallonpannacotta
125g                 Hallonpuré
125g                 Grädde
2g                      Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow
25g                   Socker
½st                   Vaniljstång
1st                     Gelatinblad

Chokladbrowniebotten
125g                 Smör osaltat, smält
100g                 Socker
125g                 Mörkchoklad
100g                 Ägg
35g                   Mjöl
2g                      Salt
2g                      Kanel
8g                      Vaniljsocker

Maräng
25g                   Äggvita
25g                   Socker
25g                   Florsocker
1g                      Rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow

Gör så här:

Blåbärsbavaroise
Börja med att blötlägga gelatinet. Blanda äggula och socker i en bunke. Koka blåbärspuré och citronsaften. Häll i äggulan och sockret i blåbärspurén och sjud alltsammans under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Kyl bavaorisen till ca 20-25 grader vänd sedan i grädden som då ska vara lätt vispad. Fyll upp i formar och frys.

Hallonpannacotta
Koka hallonpurén tillsammans med grädde, lakritspulver, socker och vaniljstång. Tillsätt därefter gelatinet. Fyll upp smeten i runda formar och frys dom.

Chokladbrowniebotten
Rör samman socker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med de torra ingredienserna. Fyll upp smeten i ett bläck eller i en tårtring och baka i ugnen på 200oC i 10-12 minuter.

Maräng
Vispa äggvita med strösockret och fluffigt, sikta florsockret med lakritspulver och vänd ner det i marängen. Spritsa små fina maränger. Torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

Montering
Ta en tårtring lägg den bakade chokladbotten i botten på ringen fyll blåbärsbavaroisen i formen, fyll även några runda formar med bavaroisen och stoppa allt i frysen ca 3-4 timmar tills allt har blivit hårdfruset.  Plocka sedan ut tårtan och dekorera den på toppen med blåbärsbavaorisen samt hallonpannacottan. Avsluta med att lägga på lakritsmarängerna och färska blåbär samt det viktigaste av allt, lakritskulorna från Lakrids By Johan Bülow med smaken Wild Blueberry.


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet