Dankwood - en öl utöver det vanliga

Niklas Jörgensen 17 Jul, 2018
Övrigt Enbart skummet gör en smått lycklig med sin krämigt gräddiga och knäckiga smak, samtidigt som beskan är påtaglig men i grym balans med övriga komponenter. Och all härlighet fortsätter i såväl doft som smak men var försiktig och njut andäktigt samt länge för det här är inte vilken öl som helst…

12,2% klockar Founders Dankwood in på, en Imperial Red India Pale Ale. Ölstilen står för tydlig karamellmalt, markerad humle och allt är stöpt i en krallig kropp. Du njuter den som vore det en halvflaska vin men skippar gärna mat för den här lär bombardera dig med intryck och du lär ha noll fokus på vad som finns på tallriken. 

Men trots sin styrka så är det en fenomenal öl som hanterar alkoholen ypperligt och till sin hjälp har den lagring på bourbonfat som skänker drycken ett extra djup utan att ta över showen. Ena sniffen och du är i sydostasien där röd currypasta möter soja, i den andra är du mitt i julbaket och får vibbar av knäck, bränt socker, aprikos och pomerans. För att sedan ta en väg inom jänkarland och associera till vibbar av rostade fat och vanilj på ett subtilt sätt. 

Smaken då? Jodå, det är här allt smälter samman till en enhet som bjuder på imponerande komplexitet, fint integrerad sötma och fräsch beska som dels får en att tänka pinjeskog men också diverse citrusfrukter. De torkade frukterna får sällskap av kakao och en karamelliserad känsla. Alkoholen känns men inte på ett negativt vis, ja förutom då att du inte klunkar Dankwood, och skänker ett djup som få öl kan matcha. Alla smakintryck hjälper såklart också till och adderar till helheten. Eftersmaken är kvardröjande, besk, skönt söt och framförallt fräsch och det är en fröjd att sitta en kväll med denna, när värmen lugnat sig något denna episka sommar.

Intrycket: 95 LGP

Dankwood är den tredje ölen i amerikanska Founders fatlagrade serie och den släpptes i begränsad mängd på Systembolaget i början av juli. Passa på och prova och om du är en ölkonnässör så köper du några extra för att lagra ytterligare ett år. 

Pris: 56,90 för 355 ml

Artikelnummer: 11330

Kan beställas till din butik om den inte finns på hyllan. Kika här för länk till Systembolaget.


Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet