Hem Nyheter Därför är det hype för IPA

Därför är det hype för IPA

av Livets Goda

IPA, India Pale Ale. För några år sen var begreppet rätt så okänt för att plötsligt bli ölsorten på allas tungor. Ett klart öl med bitter smak som kommit i allt fler varianter de senaste åren. Men var kommer ölen från och varför denna hype?

artikeln är i samarbete med Finanso.se

Vad är IPA?

IPA är ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Det gör att humlen skapar tydlig beska och arom i ölen, malten ger fyllighet och också högre alkoholhalt.

Ölsorten finns i två typer, dels i modern amerikansk stil och dels i traditionell engelsk stil. Det betyder att den finns både i en jordig och kryddigt humlekaraktär, den traditionella engelska, och en mer blommig humlekaraktär med smak av aprikos och grapefrukt, den moderna IPA:n.

En nytolkad klassiker

Fram till första världskriget var IPA ett populärt öl, men så tog man beslut om att höja skatten för öl med högre alkoholklass och då tappade IPA i popularitet. Under 1970-talets våg av mikrobryggerier fick så IPAn en ny renässans.  Och idag är IPA mer populär än någonsin.  Det har också tillkommit nya versioner av IPA som NEIPA, vilket står för New England (eller North East) india pale ale och även syrlig IPA samt IPA smaksatt med frukt. 

Vad du ska välja till IPA

IPA fungera utmärkt med Whisky och naturligtvis också med mat. Viktigt är att tänka på att komplimentera IPAn när du väljer vad du vill ha till den: beskheten i ölsorten blir lägre ju saltare mat du har på tallriken. 
Kanske servera det i amerikansk stil med hamburgare med pommes frites, eller kanske välja lammfärsbiffar med örter & vitlök. Även hårdostar eller laxpudding vara passande mat till en besk IPA. Du ska dock inte välja exempelvis indiskt, eftersom het mat förstärker beskan i ölet.
Helt klart är IPA här för att stanna och är på många plan en god investering, både när det gäller att hitta rätta IPAn att dricka eller om du vill välja att investera i produktionen.
Om du är nyfiken på aktier bland de som säljer IPA eller Whisky så kan du på Finanso.se få en omfattande guide som hjälper dig komma igång med investeringar och aktieköp.

Vad kommer namnet från?

Många svenskar uttalar IPA som Indian Pale Ale, alltså med ett ”n” i Indian. Det är dock inte namnet på engelska. En spännande myt är att IPA:n skapades redan på 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Men ölet fanns redan tidigare under namnet October Beer Men det ligger något i historien: För ölen som skulle säljas lokalt lagrades det först ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde då under båtresan dit (källa systembolaget).

Efter hand kom därför ölet att kallas India Pale Ale, och fick då  förkortningen IPA, och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton. Vattnet där var extra hårt, vilket gjorde beskan tydligare, men även att färgen blev ljusare och klarare än i andra öl på den tiden.

De tre mest populära IPA på systembolaget

  1. Brewdog Punk IPA
    Karakteristisk humle och balanserad bitterhet samt inslag av diverse citrusfrukter och även ingefära. Viss grumlighet.
  1. Gotlands Bryggeri Sitting Bulldog IPA
    Markerad beska och fyllighet med fruktig eftersmak. 
  1. Brooklyn East India Pale Ale
    Fruktig smak av apelsin, örter och skog med lång avslutning av rostade nötter och markerad beska.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING