Hem Nyheter Därför borde alla fira Snusets dag idag

Därför borde alla fira Snusets dag idag

av Livets Goda

Det svenska snuset förtjänar att hyllas och erkännas. Snus är inte bara ett kulturarv med en rik historia. Som en säkrare alternativ till rökning har snus också räddat många svenskar från en för tidig bortgång. Därför firar vi Snusets dag idag.

Kanelbullens dag, Tomatsåsens dag och Våffeldagen i all ära men det finns få dagar som innebär att man uppmärksammar ett hantverk, en rik historia och en bättre hälsa för hundratusentals personer samtidigt. Däremot görs det idag på Snusets dag.

Snuset tillhör vårt levande kulturarv
En miljon svenskar går omkring med ett stycke historia i fickan.
För snuset har en lång och spännande historia från andra sidan Atlanten, via adeln i Europa, till vår svenska mylla. På vägen till det karga Norden har det passerat många länder, men ingen annanstans i världen är snuset som det svenska. Det är också ett klassiskt hantverk som på senare år har återupptäckts av entusiaster runt om i Sverige, men också i Norge.

Men här tar likheterna med Kanelbullens dag slut. För det svenska snuset är mer än bara hantverk och historia. Det bidrar till en bättre folkhälsa.

Svenskarna har valt att snusa i stället för att röka. Den utvecklingen har pågått i decennier. Det innebär stora hälsovinster. Sverige har lägst andel rökare i hela EU vilket också innebär att Sverige har det lägsta antalet dödsfall bland män kopplade till rökning i Europa och det lägsta antalet nya cancerfall kopplade till rökning. Det om något förtjänar att hyllas.

Trots att andra länder har striktare regleringar och högre skatter på cigaretter, kan inget annat land mäta sig med Sveriges låga andel rökare. Den enskilt viktigaste förklaringen är att svenskar har ett säkrare alternativ till rökning. Snus har alltså räddat många svenskar från en för tidig bortgång.

Vårt grannland västerut – Norge – visar liknande framgångar. Allt fler norrmän snusar i stället för att röka. Bland unga norska kvinnor röker numera bara en procent dagligen medan 12 procent snusar. Det är på sikt en stor vinst för den norska folkhälsan.

Snus är inte en hälsoprodukt men snusets stora fördel är att det tränger undan rökningen. Skillnaderna i hälsorisker är stora.

Hantverk, historia och folkhälsa är en unik kombination. Trots att kanelbullen och snuset har mycket gemensamt, blänger kanelbullen avundsjukt på snuset. För det är något som bakverket saknar. Den räddar inte liv.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING