Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Därför kastar svenskarna bort mat – topp 5 anledningar

Därför kastar svenskarna bort mat – topp 5 anledningar

av Livets Goda

Därför kastar svenskarna bort mat: Matsvinn är ett stort bekymmer i det svenska samhället – sammanlagt slängs 33 kilo mat per person och år. En ny, omfattade undersökning med 10 500 respondenter konstaterar att en majoritet av svenskarna kastar mat regelbundet. Undersökningen tar också reda på varför vi slänger så mycket.

Därför kastar svenskarna bort mat

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. För att klara de globala klimatmålen måste vi minska matsvinnet, och FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet senast 2030.

I den årliga undersökningen Vegocracy Report, som Kantar genomför på uppdrag av Picadeli, analyserar svenskarnas matvanor. Inför årets undersökning har respondenterna fått svara på frågor om sitt matsvinn. Och svinnas, det gör det.

9 av 10 svenskar slänger bort mat regelbundet. Bara 13 % av svenskarna säger att de aldrig kastar mat. Så många som 1 av 3 slänger mat varje vecka, en del flera gånger i veckan.

Hur ofta slänger du mat?
Flera gånger i veckan (6 %)
Varje vecka (22 %)
Varannan vecka (20 %)
Varje månad (17 %)
Mer sällan än varje månad (34 %)

För ett år sedan lanserades den europeiska märkningen ”Titta, lukta, smaka” i Sverige, för att påminna konsumenterna om värdet av att utvärdera innan man kastar. Men undersökningen visar att vi ändå slänger en hel del. Och på frågan om varför maten kastas bort svarar fortfarande så många som var fjärde (24 %) att de utgår från bäst före-datum.

Topp 5: Därför kastar svenskarna bort mat
1. Det luktar eller smakar illa
2. Det är mögligt
3. Bäst före-datum har passerat
4. Råkade köpa för mycket
5. En kombination av till exempel att det luktar illa och att det är gammalt

Om matsvinn
Under 2021 uppkom cirka 0,9 miljoner ton fast livsmedelsavfall i Sverige. Det motsvarar 86 kg per person, varav 59 kg uppstår i hushållen. Av livsmedelsavfall från hushåll uppskattades cirka 26 procent, 15 kg per person och år, vara onödigt livsmedelsavfall som hade kunnat ätas så kallat matsvinn. För hushåll har även mat och dryck till avlopp uppskattats till ytterligare 190 000 ton vilket motsvarar 18 kg per person och år.
Källa: Naturvårdsverket

Om Vegocracy Report
Vegocracy är en omfattande internationell undersökning utförd av det globala analysföretaget Kantar med över 10 500 respondenter i sju länder: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA med ett minimum på 1 000 deltagare i varje land. Varje undersökning pågick i cirka 10 minuter och genomfördes på respektive lands språk. Alla frågor besvarades av män och kvinnor i åldrarna 18–65 år. Undersökningen gjordes online mellan december 2022 och januari 2023. Vi har använt oss av framstående, oberoende experter och akademiska institutioner som vägledning och stöd för hypoteserna i studien.

RELATERAD LÄSNING