Hem Nyheter Därför ratar svenskarna nybilsköp

Därför ratar svenskarna nybilsköp

av Livets Goda

Att köpa en begagnad bil har blivit en självklarhet för allt fler svenskar. Nya siffror från Kamux visar dessutom att pris, tillgänglighet och trovärdighet gör att fler har fått en positivare bild av begagnade bilar de senaste åren.

Kamux senaste undersökning, som genomförts bland 1 000 svenskar med körkort och bil i hushållet, visar att närmre var tredje svensk (29 procent) har fått en mer positiv bild av begagnade bilar under de senaste fem åren. Endast fem procent uppger att deras åsikt blivit mer negativ.

Priset är en tydlig anledning till att fler fått upp ögonen för begagnade bilar. Av de som har fått en mer positiv bild uppger tre av fyra (59 procent) att de har blivit mer positiva till att köpa begagnat på grund av att det upplevs som billigare i förhållande till nya bilar och en av fem (18 procent) uppger den minskade tillgängligheten av nya fordon som främsta anledning. Tolv procent anser att trovärdigheten för begagnade bilar har ökat jämfört med tidigare.

– Att fler är positiva till att köpa begagnat är inte bara en rolig utveckling utan högst nödvändig för att snabba på den gröna omställningen. Vi och branschen jobbar hårt för att fler ska få tillgång till prisvärda bilar och för att öka tryggheten och trovärdigheten genom hela köpprocessen. Priset är självklart en stor anledning till att fler fått upp ögonen för begagnat men då måste vi även se till att vi kan behålla bilarna – och inte minst elbilarna, inom landets gränser, säger Andy Rietschel, VD på Kamux, Sverige.

Intresset för svenska begagnade bilar har även ökat explosionsartat i utlandet.
Under 2023 ökade försäljningen markant och närmare 150 000 fordon såldes utanför Sveriges gränser, vilket innebär en ökning med 39 procent från föregående år, enligt Trafikanalys.
Viljan att göra bilaffärer utanför landet ser dock annorlunda ut för svenska privatpersoner. Kamux undersökning visar att varannan (47 procent) ställer sig tveksamma till att sälja bil utomlands och endast 29 procent av svenskarna kan tänka sig att sälja eller köpa bil utanför landets gränser. Som störst är öppenheten för att göra bilaffärer utomlands i de yngre åldersgrupperna och minskar sedan successivt högre upp i åldrarna.

 

RELATERAD LÄSNING