Dåtid möter nutid hos några populära snapsar

av Livets Goda

Ingen dryck är lika starkt förankrad i svensk historia som det kryddade brännvinet. Nu får några av Sveriges mest populära snapsar ett ansiktslyft i form av mer samtida etiketter. Samtidigt slås ett slag för att para drycken med modern mat för att framhäva dagens matkultur.

Det kryddade brännvinet har en gedigen historia i Sverige och har varit en del av landets dryckestradition i över 500 år.  Sedan dess har nubben varit ett givet inslag vid olika tillställningar och högtider. Nu genomgår de folkkära brännvinsdryckerna Nyköpings Brännvin, Östgöta Sädesbrännvin, Bäska Droppar samt akvaviten Gammal Norrlands Akvavit en yttre uppgradering och kan nu visa upp sitt nya utseende med etiketter av modernt snitt. Med ansiktslyftet vill man även framhålla den moderna kombinationen mellan mat och snaps.

-Att snaps är den ultimata drycken vid traditionella högtider är känt sedan länge. Vad få känner till är att den även är den perfekta följeslagaren till mer modern och lättsam mat. Vi vill nu rikta strålkastarljuset på att njuta av snaps tillsammans med mer nymodiga rätter och även vid andra tillfällen en enbart högtider, säger Malin Ollas, Brand Manager på Anora.  Vad som dock är och förblir orört är innehållet som behåller sina specifika, traditionella och vida uppskattade karaktärer. Kort och gott, traditionell dryck möter samtida mat, säger Malin.

Med sin friska och fylliga smak av anis, fänkål och kummin samt tydliga sötma passar Nyköpings Brännvin som hand i handske med bakad feta och oliver.  Östgöta Sädesbrännvin har inslag av honung och halm som trivs utmärkt med både sushi och hot pot. Gammal Norrlands Akvavit är fylld med toner av kummin, russin, anis, fänkål som gifter sig väl med de flesta osttyper. Bäska Droppar är snapsen som inte lämnar någon oberörd. Med sin bittra smak och originella stil är den en favorit hos många snapsdrickare och tillsammans med kryddstarka rätter bildas en himmelsk förening.

Hemligheten bakom att dricka snaps på rätt sätt är att servera den kylskåpskall och att sedan smutta på den och verkligen smaka på dem till maten.

Avnjut hellre flera små med olika kryddningar i stället för en stor. Utforska den smakupplevelse som uppstår och njut av hur smakerna i mat och dryck kan ta varandra till nya höjder, säger Jonas Odland, Kryddmästare hos Anora och som ligger bakom blandningen av de flesta av Sveriges mest folkkära snapsar.

För att minska koldioxidutsläppen säljs dryckerna dessutom nu i den klimatsmartare lättviktsflaskan.

Nyköpings Brännvin
500 ml / Nr: 266 / Pris: 245 kr

Den gamla designen. Foto: Livets Goda

Östgöta Sädesbrännvin
500 ml / Nr: 16 / 245 kr
“Ett ibland lite bortglömt brännvin är den eminenta Östgöta som lagras på whiskyfat och smaksätts med honung och russin. Faten skänker en yppig päronfruktighet, honungen är subtil och de torkade frukterna ger en extra edge till smaken som bjuder på ett bra bett och fatkryddighet. Integrerad sötma och pigg citrus i avslutet. Rustik charm.” 92p – Livets Goda

Bäska Droppar
500 ml / Nr: 214 / Pris: 245 kr

Gammal Norrlands Akvavit
500 ml / Nr: 262 / Pris: 245 kr
“I grund och botten en O.P. men adderandet av sherry ändrar profilen som tar sig ett murrigare uttryck med nötter, tobak och russin. Fin intensitet i gomkänslan med kryddigt djup och en finish som drar åt det torra, strama hållet till. Fin digestif.” 92p – Livets Goda

Alla flaskor finns i Systembolagets fasta sortiment.