David Lundqvist vann Årets Kock 2018

Livets Goda 30 Sep, 2018
Vin Igår avgjordes det – David Lundqvist är Årets Kock 2018 och ny svensk mästare i professionell matlagning.

Årets Kock 2018 Vinnare David Lundqvist, ©Foto: Gustaf Månsson

Under finalen har finalisterna tävlat i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom.

Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen.

Vid prisceremonin igår på Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.

David Lundqvist kommer från Orust och är verksam på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Lundqvist har tidigare stått som finalist i tävlingen. 

Sagt av David Lundqvist, Årets Kock 2018
Hur känns det?
- Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns… äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet. Jag fick bromsa när klockan var halv elva ungefär, för att inte vara klar med allt och ha nåt kvar att göra efter råvarukorgen. Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.

- Det var helt galet jämnt i år. Fantastiskt att den nya inriktningen på tävlingen verkligen skapade den spänning och höga nivå som vi hoppades, berättar Stefan Karlsson, juryns ordförande Årets Kock 2018.

- Vilken fantastisk nivå det har varit! Det har varit väldigt svårt att sätta poängen och bedöma herrarna här - för det har varit väldigt hög nivå, kommenterar H.K.H. Prins Carl Philip i en intervju.

Några trender i de presenterade rätterna?
- Svårt säga, men det har varit väldigt vackra uppläggningar, mycket blommor, och det har varit väldigt starka smaker.

Vad betyder det att vara involverad i Årets Kock?
- Jättekul och hedrande och extremt inspirerande att få vara med och se, och även träffa alla kockarna. Ju mer man lär och ser, desto mer förstår man vilket fantastiskt hantverk det här är och vad duktiga de här kockarna är.


Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet