Hem Vinvärlden De 5 bästa rödvinsnyheterna till din hamburgare!

De 5 bästa rödvinsnyheterna till din hamburgare!

av Livets Goda

Ok, låt oss först ta det där med hur hamburgaren byggs upp, vad du ska ha i den och vad du bör undvika. Högrevsfärsen känns given och har du egen kvarn så att du kan mala revet själv så är det givetvis en extra stjärna i kanten. Kryddningen hållr du till salt och färskmald svartpeppar för köttet är stjärnan här. Och se till att få god stekyta samtidigt som du behåller den röda kärnan i burgaren.

Tillbehören då? Ja, karamelliserad lök är ju inte bara vansinnigt gott, det är dessutom en vinvän av rang. Speciellt när du är sugen på ett rött med ungdomlig frukt eller en härligt generös jänkare exempelvis. Osten är lika obligatorisk den och det är ok att slösa. En som smälter fint, har krämigheten och sältan, varför inte en bättre svensk Herrgård?

När det kommer till det gröna så är det här det gäller att vara på sin vakt. Det vätskar sig lätt, skickar ut metalliska smaker om du är för generös med tomaten och salladen så använd gärna men i mindre mängd? Bästa är att steka upp en skiva bifftomat som du lägger på för att öka vinvänligheten. Och kör du inte med den karamelliserade löken så är tunna skivor rå lök inte alls dumt. Eller rostad….gaaah!

Inlagd gurka? Gott men strunt i den om du inte tänker servera öl. Brödet? Har du tid att baka det själv? Gör det! Annars satsa på ett skönt fluffigt surdegsbröd som du rostar lätt. Och glöm inte majonäsen till dina pommes!

Vinerna

2016 Les Terrasses (artikel 90521, 299 kr)
Vi älskar Alvaro Palacios i Priorat och Les Terrasses har varit en stående favorit under snart 20 års tid! 2016 släpptes i början av maj och här bjuds det upp till dans med en skön mix av röda plommon, björnbärskompott, svarta oliver och krutrök som mynnar ut i en kryddigt lång och fruktdriven eftersmak. Faten är ännu drivande och det löser du genom att servera vinet lite svalare, säg 13-14 C. Ett vin som tål lite sting också om du vill ha en jalapeno med i burgaren!

2016 Boina Tinto (artikel 91317, 139 kr)
Gillar du stora klunkar till din hamburgare? Då ska du prova Boina, gubbkeps på portugisiska. Det är en Douro som utmanar den generella uppfattningen om vinerna från regionen som varandes enbart hårt extraherade och massiva. Inte här! Visserligen massor av sak men i en transparent och löjligt lättgillad stil som snackar ursprung så det står härliga till! Drick ur din Bourgognekupa!

2016 PSI (artikel 99405, 259 kr)
Vi har svårt att släppa Spanien när det kommer till våra burgare och tar oss således till Ribera del Duero och det projekt som involverar dansken Peter Sisseck, ni vet han bakom ikonvinet Pingus. Här är det gamla, gamla rankor odlade biodynamiskt och det är precis så busigt funky och tätt som vi vill ha det. Föredrar du lite mer blommighet som vinet också har? Låt det stå i karaff en timme innan. En minst sagt häftig upplevelse.

2016 Cuvée Sextant (artikel 99553, 189 kr)
Frankrike och generositet brukar vara liktydigt med södern och så är fallet även när det kommer till sextanten (hihi…). Här är det björnbärsmurrigt med kryddiga fat och den brända jordens inflytande. Tanniner ja, men inget som inte din burgare fixar. Kyl lite!

2015 Tahbilk Old Vines (artikel 92005, 209 kr)
En burgarartikel utan en aussie? Nä, trodde inte det och vårt val går till nyheten från Tahbilk, Old Vines Cabernet Shiraz som bjuder på mycket igenkänningsmarkörer men på ett stiligt vis. Ni vet, eukalyptus, mörka bär, kryddiga fat och generositet med fuktig tobak och söt lakrits. Seriöst vin men risken finns att klunkarna blir stora här! Kyl lätt.

Vårt förslag på hamburgare med recept hittar du här.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING