De bästa matfestivalerna i Europa 2019

Övrigt Mat är ett internationellt språk som inte bara har kraften att definiera en nation, utan även kan föra människor samman. Matkulturen i Europa är oerhört varierad och dignar av delikatesser, så frågan är om det egentligen finns något bättre sätt att provsmaka alla kulinariska läckerheter än att besöka en matfestival?

Från elegantare middagar till fiskrensning, och till och med en chokladmodevisning, erbjuder dessa festivaler garanterat något för alla. Varje år visar de upp den mest utsökta lokala och internationella matkulturen, hyllar innovationer och utbildar sina besökare i den kulinariska världens underverk.

Om man är en riktig matfantast och gärna vill reta sina smaklökar med ikoniska läckerheter, så kolla in matfestivalerna som alla äger rum under de kommande månaderna.

Matfestivalen i Svendborg

Datum: 29–30 juni 2019
Plats: Svendborg, Danmark
Pris: 7 €
Webbplats: https://kulinarisksydfyn.dk

Det här evenemanget, känt som en av de största matfestivalerna i Skandinavien, involverar utställare som kommer från hela Europa för att visa upp sina kvalitetsprodukter och läckra delikatesser. Den här familjevänliga festivalen handlar om kvalitet snarare än kvantitet, och erbjuder många matrelaterade aktiviteter, från att tillverka havssalt till att lära sig rensa en fisk! Du kan lägga vantarna på alla möjliga sorters delikatesser, inklusive grönsaker, ost, fisk, honung, olja och vin. Festivalen är ofta fullpackad med folk, som skämmer bort sina sinnen medan de promenerar runt i den pittoreska staden Svendborg.

Gourmetmatsfestivalen i Düsseldorf

Datum: 23–25 augusti 2019
Plats: Düsseldorf, Tyskland
Pris: gratis
Webbplats: https://gourmetfestival-duesseldorf.de/en/

Det här är Europas största utomhusfestival för mat, med högkvalitativa maträtter, gourmetmat, grillfester, plockmat och mycket mer! Om du är en matfantast och gillar att prova nya kulinariska läckerheter tillsammans med en bra dryck, kan den här festivalen vara något för dig. Det här avslappnade evenemanget har allt från de bästa gastronomiska företagen och fantastiska cateringfirmor till organiska produkter och unika matproducenter från både Tyskland och resten av världen. Förutom läcker mat finns tält längs hela kanalen vid Köningsallee som erbjuder en blandning av vin, sprit, öl och läsk, vilket verkligen ger besökarna en möjlighet att njuta av stämningen.

Matfestival

Datum: 6–8 september 2019
Plats: Århus, Danmark
Pris: 110 kr på plats. 85 kr vid förköp, barn under 10 år går in gratis.
Webbplats: https://www.foodfestival.dk/en/

Det största matevenemanget i Nordeuropa arrangeras i den hisnande vackra Århus-bukten. En blandning av nytänkande och interaktion, festivalens målsättning är att både inspirera och sprida gastronomiska kunskaper om den nordiska matkulturen. Med aktiviteter för alla åldrar, från det danska korvmästerskapet till sjögrässafari och workshops om hur man fermenterar vitkål, så finns det något kul och engagerande för hela familjen. Utöver workshops och provsmakning, erbjuder festivalen gourmetpicknickar längs stranden, kall nordisk öl och seminarier om hållbarhet, ekologi, gamla hantverksmetoder och givetvis matlagning. Du kommer garanterat att bli förförd av alla nya smaker, innovationer och maträtter från den nordiska kulturen!

Salon du Chocolat (Chokladmarknaden)

Datum: 30 oktober till 3 november 2019
Plats: Paris, Frankrike
Pris: 14 € eller 7 € för barn mellan 3–12 år
Webbplats: https://www.salon-du-chocolat.com/?lang=en

Om du är en chokladälskare eller bara en gottegris, är det här ett evenemang för dig! Tusentals besökare flockas till Porte de Versailles varje år för att granska marknadsstånd med de största namnen inom choklad- och konditoribranschen. Du kommer att hitta choklad- och konfektyrmakare, konditorer och andra skickliga hantverkare från jordens alla hörn – Frankrike, Belgien, Colombia, Brasilien, Österrike och många anda platser! Från provsmakningar till workshops, och till och med en chokladmodevisning (med modeller som bär chokladklänningar), är Salon du Chocolat ett måste för såväl yngre som äldre chokladfantaster.

Sthlm Food & Wine

Datum: 8 november till 10 november 2019
Plats: Stockholm, Sverige
Pris: 165 kr (förköp), 190 kr (på plats), rabatter finns för ungdomar, barn och familjer
Webbplats: https://www.sthlmfoodandwine.se/#

Den här matmässans popularitet beror helt och hållet på bidragen från dess välkända utställare, samt programmet som är fullspäckat med evenemang och aktiviteter. Bland värdarna återfinns kändiskockar och tevepersonligheter, och det finns matlagningstävlingar, ”cookalongs”, auktioner och provsmakningar. Utöver allt det här, kommer sju av Sveriges bästa kockar att servera läckra måltider under hela mässan. Så om du har en förkärlek för fantasifulla kulinariska skapelser, gillar matlagning och vinprovning, och vill komma hem med en kasse full av fantastiska fynd, kan det här evenemanget vara det rätta receptet för dig!

Monte-Carlo Gastronomie

Datum: 29 november till 2 december 2019
Plats: Monaco
Pris: 5 €, barn under 12 år går in gratis
Webbplats: http://montecarlogastronomie.com/en/

När många tänker på Monaco, vandrar tankarna iväg till det ikoniska Monte-Carlo Casino, där man föreställer sig tjusigt klädda personer som spelar blackjack. Men Monaco har mer att erbjuda än bara spelande. Varje år erbjuder Monte-Carlo Gastronomie besökare en möjlighet att provsmaka och köpa en räcka olika gourmetprodukter från Frankrike, Italien och producenter i andra europeiska länder. Noggrant utvalda produkter som lax, gåslever, skaldjur, tryffel, rom, ostar och sötsaker blandas med viner, champagner, cognac, armagnac och massor av andra spritdrycker. Det är ett evenemang som präglas av förfining och elegans. 

*partner: Casino Guru


Dafgårds lanserar tre nya rätter tillsammans med TV-kocken Wichudaporn Chaiyasaeng

Mat och Restaurang Nu lanserar Dafgårds ett samarbete med TV-kocken Wichudaporn som var…
19 Sep, 2019

Les Chétillons 2012 lanseras 20 sept

Vin Pierre Péters prestigechampagne Les Chétillons är något alldeles extra. De…
19 Sep, 2019

Korvfestivalen och Poppels inleder samarbete

Whisky och Bourbon Den 11 – 12 oktober arrangeras Korvfestivalen för första gången…
19 Sep, 2019

Öppet Hus på Kiviks Musteri under Äppelmarknaden

Whisky och Bourbon Det är mitt i skördetid och traditionsenligt är det Äppelmarknad…
19 Sep, 2019

Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Mat och Restaurang En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på…
19 Sep, 2019

McDonald's i Sverige får ny VD

Mat och Restaurang Den 1 oktober tillträder Joachim Knudsen som VD för McDonald’s…
19 Sep, 2019

Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust

Whisky och Bourbon Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där…
19 Sep, 2019

Arla lanserar världens första klimatneutrala mejerisortiment

Mat och Restaurang Nu går de ekologiska Arlabönderna före och inför ytterligare höjda…
19 Sep, 2019

Fanta lanserar sin "läskigaste" nyhet någonsin

Övrigt För att göra Halloween ännu "läskigare" lanserar Fanta Dark Mystery…
18 Sep, 2019

Lättillgängliga viner ställer höga krav på tekniken

Övrigt Aldrig någonsin har väl den tekniska utvecklingen gått i en…
18 Sep, 2019

Gillar du romproducenten Diplomático? Ta chansen att medverka på en provning i romens tecken

Whisky och Bourbon Den 24:e september kan du lära dig mer om Diplomático…
18 Sep, 2019

Malaco Vattenmeloner

Övrigt Malaco Vattenmeloner är ett syrligt gelégodis med vattenmelonsmak som tilltalar…
18 Sep, 2019

Satsa matsvinnet på börsen och tjäna 200 000 kronor på 20 år

Mat och Restaurang Mat står för 25 procent av svenskars klimatpåverkan och varje…
18 Sep, 2019

Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion i Skåne

Mat och Restaurang Kinas ambassadör Gui Congyou besökte igår flera lantbruk och produktionsanläggningar…
18 Sep, 2019

Hennessy VS i nytt samarbete med Felipe Pantone

Whisky och Bourbon I augusti lanseras Hennessy VS med en design som tagits…
17 Sep, 2019

Findus lanserar Pease Bowls: veganska färdigrätter gjorda på ärtprotein

Mat och Restaurang Under 2018 lanserade Findus sitt nya produktsortiment Pease – Bra…
17 Sep, 2019

Portvinsfat i Mackmyras nya säsongsutgåva

Whisky och Bourbon Mackmyra har tillsammans med den portugisiska portvinsproducenten Quinta Do Vallado…
17 Sep, 2019

Nordens bästa vinlistor utses på söndag

Vin Den 22 september utses Nordens bästa vinlistor av vinguiden Star…
17 Sep, 2019

Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade…
17 Sep, 2019

Höstens nyhet från Oumph! rullar in

Mat och Restaurang Från och med vecka 38 släpps nu Oumph!’s nyhet för…
17 Sep, 2019
Artikelarkivet