De bästa matfestivalerna i Europa 2019

Övrigt Mat är ett internationellt språk som inte bara har kraften att definiera en nation, utan även kan föra människor samman. Matkulturen i Europa är oerhört varierad och dignar av delikatesser, så frågan är om det egentligen finns något bättre sätt att provsmaka alla kulinariska läckerheter än att besöka en matfestival?

Från elegantare middagar till fiskrensning, och till och med en chokladmodevisning, erbjuder dessa festivaler garanterat något för alla. Varje år visar de upp den mest utsökta lokala och internationella matkulturen, hyllar innovationer och utbildar sina besökare i den kulinariska världens underverk.

Om man är en riktig matfantast och gärna vill reta sina smaklökar med ikoniska läckerheter, så kolla in matfestivalerna som alla äger rum under de kommande månaderna.

Matfestivalen i Svendborg

Datum: 29–30 juni 2019
Plats: Svendborg, Danmark
Pris: 7 €
Webbplats: https://kulinarisksydfyn.dk

Det här evenemanget, känt som en av de största matfestivalerna i Skandinavien, involverar utställare som kommer från hela Europa för att visa upp sina kvalitetsprodukter och läckra delikatesser. Den här familjevänliga festivalen handlar om kvalitet snarare än kvantitet, och erbjuder många matrelaterade aktiviteter, från att tillverka havssalt till att lära sig rensa en fisk! Du kan lägga vantarna på alla möjliga sorters delikatesser, inklusive grönsaker, ost, fisk, honung, olja och vin. Festivalen är ofta fullpackad med folk, som skämmer bort sina sinnen medan de promenerar runt i den pittoreska staden Svendborg.

Gourmetmatsfestivalen i Düsseldorf

Datum: 23–25 augusti 2019
Plats: Düsseldorf, Tyskland
Pris: gratis
Webbplats: https://gourmetfestival-duesseldorf.de/en/

Det här är Europas största utomhusfestival för mat, med högkvalitativa maträtter, gourmetmat, grillfester, plockmat och mycket mer! Om du är en matfantast och gillar att prova nya kulinariska läckerheter tillsammans med en bra dryck, kan den här festivalen vara något för dig. Det här avslappnade evenemanget har allt från de bästa gastronomiska företagen och fantastiska cateringfirmor till organiska produkter och unika matproducenter från både Tyskland och resten av världen. Förutom läcker mat finns tält längs hela kanalen vid Köningsallee som erbjuder en blandning av vin, sprit, öl och läsk, vilket verkligen ger besökarna en möjlighet att njuta av stämningen.

Matfestival

Datum: 6–8 september 2019
Plats: Århus, Danmark
Pris: 110 kr på plats. 85 kr vid förköp, barn under 10 år går in gratis.
Webbplats: https://www.foodfestival.dk/en/

Det största matevenemanget i Nordeuropa arrangeras i den hisnande vackra Århus-bukten. En blandning av nytänkande och interaktion, festivalens målsättning är att både inspirera och sprida gastronomiska kunskaper om den nordiska matkulturen. Med aktiviteter för alla åldrar, från det danska korvmästerskapet till sjögrässafari och workshops om hur man fermenterar vitkål, så finns det något kul och engagerande för hela familjen. Utöver workshops och provsmakning, erbjuder festivalen gourmetpicknickar längs stranden, kall nordisk öl och seminarier om hållbarhet, ekologi, gamla hantverksmetoder och givetvis matlagning. Du kommer garanterat att bli förförd av alla nya smaker, innovationer och maträtter från den nordiska kulturen!

Salon du Chocolat (Chokladmarknaden)

Datum: 30 oktober till 3 november 2019
Plats: Paris, Frankrike
Pris: 14 € eller 7 € för barn mellan 3–12 år
Webbplats: https://www.salon-du-chocolat.com/?lang=en

Om du är en chokladälskare eller bara en gottegris, är det här ett evenemang för dig! Tusentals besökare flockas till Porte de Versailles varje år för att granska marknadsstånd med de största namnen inom choklad- och konditoribranschen. Du kommer att hitta choklad- och konfektyrmakare, konditorer och andra skickliga hantverkare från jordens alla hörn – Frankrike, Belgien, Colombia, Brasilien, Österrike och många anda platser! Från provsmakningar till workshops, och till och med en chokladmodevisning (med modeller som bär chokladklänningar), är Salon du Chocolat ett måste för såväl yngre som äldre chokladfantaster.

Sthlm Food & Wine

Datum: 8 november till 10 november 2019
Plats: Stockholm, Sverige
Pris: 165 kr (förköp), 190 kr (på plats), rabatter finns för ungdomar, barn och familjer
Webbplats: https://www.sthlmfoodandwine.se/#

Den här matmässans popularitet beror helt och hållet på bidragen från dess välkända utställare, samt programmet som är fullspäckat med evenemang och aktiviteter. Bland värdarna återfinns kändiskockar och tevepersonligheter, och det finns matlagningstävlingar, ”cookalongs”, auktioner och provsmakningar. Utöver allt det här, kommer sju av Sveriges bästa kockar att servera läckra måltider under hela mässan. Så om du har en förkärlek för fantasifulla kulinariska skapelser, gillar matlagning och vinprovning, och vill komma hem med en kasse full av fantastiska fynd, kan det här evenemanget vara det rätta receptet för dig!

Monte-Carlo Gastronomie

Datum: 29 november till 2 december 2019
Plats: Monaco
Pris: 5 €, barn under 12 år går in gratis
Webbplats: http://montecarlogastronomie.com/en/

När många tänker på Monaco, vandrar tankarna iväg till det ikoniska Monte-Carlo Casino, där man föreställer sig tjusigt klädda personer som spelar blackjack. Men Monaco har mer att erbjuda än bara spelande. Varje år erbjuder Monte-Carlo Gastronomie besökare en möjlighet att provsmaka och köpa en räcka olika gourmetprodukter från Frankrike, Italien och producenter i andra europeiska länder. Noggrant utvalda produkter som lax, gåslever, skaldjur, tryffel, rom, ostar och sötsaker blandas med viner, champagner, cognac, armagnac och massor av andra spritdrycker. Det är ett evenemang som präglas av förfining och elegans. 

*partner: Casino Guru


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet