Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang De fem största resetrenderna 2023

De fem största resetrenderna 2023

av Livets Goda

Nya äventyr, välmående och lokala matupplevelser. 2023 blir året då vi kliver utanför vår trygghetszon och söker nya spännande erfarenheter. Därför uppmuntrar researrangören Apollo svenskarna till att Go.Live a little!

2023 ser ut att bli året då svenskarna tar tillbaka semesterresandet, trots elrkis och ökade utgifter. I en ny undersökning på uppdrag av Apollo svarade över hälften av svenskarna att sparande till resor, i form av sol, storstad eller sportrelaterade resor är det som prioriteras högst.

– Försäljningen av sommarens resor är i full gång och ger redan en tydlig indikation på de trender som kommer att prägla året. Några av dem har vi sett öka under flera år nu, så som träningsresor och lokala upplevelser, och nu kan vi se att svenskarna är redo för ännu mer äventyr, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Apollos försäljningssiffror och den nyligen genomförda undersökningen visar att dessa kommer bli årets fem största resetrender:

 • Vi söker nya impulser och upplevelser
  Äventyrsandan har byggts upp rejält hos många av oss de senaste åren, och nu vill vi verkligen upptäcka världen. Vi vill tänja på gränserna, kliva utanför vår trygghetszon och Go. Live a Little! När vi väljer destination styrs vi i större utsträckning av de upplevelser som erbjuds – från zipline och yachtsemester i Kroation och surfing i Portugal, till öhoppning och vandring genom djupa raviner i Grekland. Dessutom kommer vi i mycket större utsträckning att undvika de större turistresemålen, vilket hjälper till att sätta nya destinationer på kartan. Hört talas om Limnos? Du kommer snart!
 • Vi äter lokalt
  Undersökningen från Apollo visar att matupplevelser (12%) och lokal kultur (11,5%) är det vi värdesätter mest under semstern – endast besegrade av sol och bad, men det kan väl ingen klandra oss nordbor för? Dessutom svarar majoriteten att de är mer villiga att prova ett nytt kök under semestern än hemma.
 • Vi går på djupet
  Det är dags att lära känna de platser vi besöker. Intresset för mindre och familjeägda hotell har blivit större. Bland annat har efterfrågan på Apollos koncepthotell Mondo Local ökat. Behovet av att upptäcka platser har lett till att vi gör mer research i förväg, och det är främst genom familj och vänner (48%) och sociala medier (38%) som vi finner inspiration inför semestern.
 • Vi värdesätter egentid och träning
  Under 2023 handlar semestern lika mycket om egentid och välmående som kvalitetstid med familjen. Det blir allt vanligare att unna sig en utlandsresa för sin egen skull – främst för träning, sport och välbefinnande. Apollos Sports-hotell är hittills de mest sålda hotellen för sommaren och det säger mycket om den enorma efterfrågan. Många ger sig även ut på solosemester för första gången, och även då väljer majoriteten att åka på träningsresa.
 • Vi väljer skräddarsydda resor
  Det är inte bara träningentusiaster som väljer skräddarsydda hotellupplevelser efter egna intressen. Hela sju av tio av de som hittills säkrat årets sommarsemester genom Apollo har valt att resa med Apollos koncepthotell – Apollo Mondo.

Semestern är för många årets höjdpunkt eftersom de innebär en paus från vardagssysslor. Därför strävar vi efter att ha hotell som är anpassade efter människors personligheter och livsfaser, och att man kan känna sig som hemma från första stund. Det är precis vad Apollo Mondo är. Ett hem hemifrån, anpassad för dig oavsett var du befinner dig, fortsätter Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i oktober 2022 av Mantap på uppdrag av Apollo. Undersökningen hade över 1000 respondenter i åldrarna 18–66+ år och genomfördes i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

RELATERAD LÄSNING