Hem Whisky & Bourbon De gör Sveriges godaste äppelmust!

De gör Sveriges godaste äppelmust!

av Christoffer Enquist

Fredagen den 22 november 2019 avgjordes Must-SM 2019 på Folk, Mat & Möten i Malmö. Efter en hel dags provsmakning och överläggning kunde den namnkunniga juryn till slut enas om vilka fem musterier som tilldelades guldmedaljerna i Must-SMs fem tävlingskategorier. Sveriges godaste äppelmuster har korats.

I tävlingen deltog 22 musterier med 53 olika äppelmuster, i fem olika tävlingskategorier. Tävlingen genomfördes på Folk, Mat & Möten i Malmö och diplom och guldmedaljer delades ut till vinnarna av Must-SM 2019 under högtidliga former sedan juryn meddelat resultatet.

Det här är Sveriges godaste äppelmuster och guldmedaljörerna och av Must-SM 2019 i de fem olika tävlingsklasserna:

1. Klarfiltrerad sortren äppelmust.
Kiviks Musteri Gravenstein
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Gravenstein
Kiviks Musteri, Kivik

Must är ett hantverk, säger Mikael Adolfsson produktchef och sommelier på Kiviks Musteri. Man kan inte gå efter ett recept. Naturen påverkar smakerna och det är en konst att odla för smak, menar Mikael som är glad och stolt över vinsterna. – Vår Gravensteinmust tillhör en av våra finaste sorter. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen. Kungen av äpple, fortsätter Mikael.

2. Ej filtrerad sortren äppelmust.
Äppelmust Aroma
Den vinnande musten gjord på äppelsorten Aroma
Bergströms lilla Musteri, Bankeryd

3. Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Björn Ranelids Paradismust
Kiviks Musteri, Kivik

Äpplena i Björn Ranelid Paradismust är noga utvalda och kommer från Björns egen odling som ligger granne med oss. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, och nu dessutom med denna fantastiska utmärkelse, säger Mikael.

4. Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.
Ragnhilds Äppelmust
Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn

5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.
Englamust
Drycken gjord av äppelglögg, pomerans och vanilj
Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Juryn på Must-SM 2019 bestod av:

Elke Jung – sommelier, journalist, Vinbanken
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckes- akademien.
Anders Öhman – sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Om arrangören:
MUST-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier – en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta fram den svenska äppelmustens roll som självklart alkoholfritt dryckesalternativ.

Läs mer om Must-SM på www.must-sm.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING