Hem Vinvärlden De gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”

De gör upp om titeln ”Årets Lily Bollinger”

av Livets Goda

Under uttagningen den 28 maj tävlade tio kvinnliga sommelierer mot varandra i tre delmoment. Vinnarna Hanna Eriksson och Sofia Johansson från Köksbaren i Umeå och Veronica Andersson från Thörnströms Kök i Göteborg, fick högst samlad poäng i de tre tävlingsmomenten.

Uttagningstävlingen hölls på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm och innehöll tre delmoment. Tävlingsmomenten bestod av ett teoriavsnitt, en skriftlig blindprovning av ett antal mousserande viner samt ett praktiskt moment. I det praktiska momentet ingick att dekantera och servera vin på halvflaska samt att ge en vinrekommendation till en av Sveriges mest populära vardagsrätter; spaghetti med köttfärssås. Deltagarna bedömdes bland annat på hantering av vinet, bemötande och vinrekommendationen.

– Att få följa dessa duktiga kvinnliga sommelierers utveckling är fantastiskt. När den skriftliga provningen satte gång levde tävlingsrummet upp: kandidaterna var i sin yrkesroll, sysselsatta med det de är bäst på att prova och bedöma dryck. Att sedan se dem rekommendera dryck, dekantera och servera en halvflaska rödvin. Då blev tävlingen förvandlad till en matsalssituation på restaurang. Vi är otroligt stolta över dessa tävlande sommelierer, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Den 17 september är det dags för final. Förutom den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommelierie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

 

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING