Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang De kan vinna SM Unga Bagare 2020

De kan vinna SM Unga Bagare 2020

av Christoffer Enquist

Nu är det klart vilka de nio lyckliga unga bagare som kvalificerat sig till SM Unga Bagare 2020 är. Tävlingen som i år firar 30 år är för många startskottet till en framgångsrik karriär, som för tidigare vinnare ofta inneburit såväl VM-guld som eget företag några år senare. Vårens final avgörs i Göteborg den 11 mars där finalisterna kommer skapa bullar, bröd och wienerbröd med smaker som ska få juryn på fall.

Saknas på bild: Hanna Norrman

Under fem intensiva timmar på Ester Mosessons gymnasium ska finalisterna både visa på hantverksskicklighet, nyskapande och kreativitet genom att ta skapa bakverk i fyra olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar. Utöver detta ska de även skapa ett skådebröd, dvs en skulptur av bröd, där finalisternas kreativa skicklighet särskilt sätts på prov.

Smaksäkerhet, innovation och ett öga för vacker estetik är viktiga egenskaper som krävs för att ro hem titeln. Förra året såg vi spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning, kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol, kavlade degar med yuzu och citron och skådebröd med teman som Steam punk och Nils Holgerssons underbara resa.

– SM Unga Bagare är en fantastisk möjlighet för våra unga stjärnskott att visa upp sin talang och startfältet i år har lysande framtidsutsikter. Bröd är klimatsmart och trendigt och vi ser en stor efterfrågan på bagare i Sverige. Flera år i rad har våra unga bagare vunnit medaljer i VM för unga bagare och det ska bli spännande att se om årets finalister kommer lyfta bagaryrket ytterligare en nivå, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer

Finalisterna tävlar om titeln Svensk Juniormästare, men tävlingen kommer betyda mycket i karriären för fler än vinnaren. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir nämligen uttagna till det internationellt framgångsrika Juniorbagarlandslaget, som genom åren vunnit flera VM-guld. Första- och andrapristagaren vinner dessutom en inspirationsresa tillsammans med välkända personer i branschen.

Konditormästare Peter Halldén, Peters Konditori & Stenugnsbageri i Falkenberg, är juryordförande för tävlingen och har många års erfarenhet av juryarbete på världsnivå. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i bageri i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer och sponsorer är KåKå, Sveba-Dahlén och Nord Mills. Samarbetspartner är Ester Mosessons gymnasium.

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2020:

Hilma Strömberg, född 1999 på Orust och är numera bosatt i Göteborg där hon utbildar sig till bagare och konditor vid Yrgo. På helgerna jobbar hon på Konditori Kampanilen som och har även hunnit med att praktisera på Bullar & Bröd i Stockholm. Hilma är kreativ och har alltid haft ett intresse för att baka, främst gillar hon utmaningen i att kombinera färg, form och smak och skapa något som både är gott och vackert. Det är första gången Hilma tävlar och hon berättar att det är stödet från hennes handledare på utbildningen och hennes egen envishet att utvecklas som tagit henne till final. Hon ser framemot att utmana sig själv och få nya erfarenheter.

Josefine Pagander, född 1998 i Gerlesborg och bor idag i Uppsala där hon arbetar som bagare och konditor på Leijon Stenugnsbageri. Hon är utbildad vid Yrgo i Göteborg och Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Josefine har tidigare arbetat som konditor på Setterlings Bageri i Fjällbacka och hon har även provat på yrket utomlands och jobbat både i Frankrike och Grekland. Josefine har alltid haft en kärlek för yrket och hon älskar att bakverk och bröd kan skapa så mycket lycka hos människor. SM Unga Bagare har varit i sikte länge, och i år har det blivit dags för Josefine att debutera i tävlingen. Hon inspireras av branschkollegor och andra konditorer men hämtar även inspiration från sociala medier och resor.

Andrea Winberg, född 1999 i Göteborg och är numera bosatt i Helsingborg där hon arbetar som konditor på Café Schiller. Från början var bakning mest ett fritidsintresse men intresset blev starkare tack vare en familjevän som skapade kreativa bakverk, och sedan dess har Andrea inte kunnat släppa bakningen. När hon förstod att man faktiskt kan jobba med något så roligt beslöt hon sig att studera bageri och konditori vid Yrkeshögskolan i Kristianstad. Den stora passionen för bageri i kombination med hård träning och nyfikenhet i att utveckla nya smakkombinationer tror hon har bidragit till att hon knep finalplatsen. Det som eggar Andrea inom bagaryrket är det oändliga skapandet och att våga utmana sig själv trots rädslan att misslyckas.

Ellen Frixon, född 2000 i Haninge utanför Stockholm är bosatt i Kristianstad där hon studerar till bagare och konditor vid Yrkeshögskolan. Hon har tidigare praktiserat på Operakällaren, Magnus Johanssons Bageri & Konditori, K-märkt och Gourmandise. Ellen sökte till SM Unga Bagare för att utmana sig själv och för att hon älskar att tävla. I fjol tävlade hon i Skolmästerskapen och sedan dess har SM Unga Bagare varit hennes nästa mål. Kanske grundar sig Ellens kärlek till bagaryrket i hennes barndom när hon hjälpte till i köket och bakade, redan då visste hon att bakning var hennes framtid. Ellens noggrannhet, kreativitet och nyfikenhet att våga utveckla nya smakkombinationer är hennes specialitet som bagare.

Rebecka Steen, född 1999, kommer från Göteborg och studerar just nu vid Yrkeshögskolan i Kristianstad med inriktning konditori och bageri. Intresset för bakning har funnits där hela livet och Rebecka bakade ofta tillsammans med sin mormor. Förra året representerade hon sitt gymnasium i Skolmästerskapen i bageri och konditori där hon och lagkamraten kammade hem förstaplaceringen. Rebecka brinner för sitt yrke och vill alltid hitta nya sätt att utmana sig själv och det var också därför som hon sökte till SM Unga Bagare. Favoritbakverket är bullar och Rebecka ser en trend att baka mer med växtbaserade råvaror. Inför SM Unga Bagare laddar hon upp med mycket träning men menar att det samtidigt är viktigt att ha roligt.

Elise Johansson, född 2000 i Borås och bor i Kristianstad där hon studerar till bagare och konditor vid Yrkeshögskolan. Kärleken till bakverk föddes när Elise som liten spenderade mycket tid tillsammans med sin mormor och farmor som också dem älskade att baka. Hon drivs av att bjuda på härliga smakupplevelser och att lära sig nya saker. Elise skapar gärna bakverk utifrån vad säsongen har att erbjuda och ser det som sin specialitet. Favoritbakverket är morotskaka och Elise beskriver sitt eget recept som en riktig fullträff.

Isabelle Lundin, född 1996 i Nyköping och idag jobbar hon i Stockholm på Magnus Johanssons Bageri & Konditori. Möjligheten att jobba var som helst i världen och den kreativa inriktningen var det som lockade Isabelle till bagaryrket. Tidigare har hon tävlat i både Skolmästerskapen och SM Unga Bagare men utan placering på prispallen. Det är viljan att utmana sig själv och lära sig nya saker som fick Isabelle att söka till tävlingen i år igen. Hon är ständigt på jakt efter att lära sig nya saker och beskriver sig själv som en noggrann och nytänkande bagare som alltid strävar efter absolut bästa resultat. När hon själv äter bakverk är de simpla godsaker som går hem och favoritbakverket är blåbärsmazarin.

Cornelia Weber, född 1996 i Ängelholm och bor numera i Göteborg där hon jobbar som bagare på det ekologiska hantverksbageriet Garveriet. Intresset för bakning föddes när Cornelia letade efter ett nytt yrke med kriteriet att det ska vara roligt att gå till jobbet varje dag och arbeta med något hon brinner för. Grundutbildningen har hon gjort hos Studium i Göteborg och studerar nu ett extra år för att kunna ta gesällbrev. Favoritbakverket är croissanter, ett roligt hantverk som hon brukar variera på flera olika sätt. I bageriet är hon lugn och metodisk och har koll på läget genom att alltid ligga ett steg före. Cornelia inspireras av bagare som tänker hållbart, i allt från att minska svinnet till att ta vara på och utveckla.

Hanna Norrman, född 1998 i Vedum och arbetar idag som konditor och bagare på Conditori Nordpolen och Nordpolens Stenugnsbageri i Vara. Tidigare har hon studerat bageri och konditori vid Yrkeshögskolan i Kristianstad. Vilja, övning och utlopp för kreativitet är Hannas recept på att bli en bra bagare. Hon själv har alltid bakat mycket hemma med familjen och hennes favoritbakverk och specialitet är bullar. Inspirationen till nya bakverk plockar hon från Instagram där hon följer andra inom branschen. SM Unga Bagare är Hannas första tävling och hon ser det som en bra och rolig erfarenhet att ha med sig, oavsett hur det går.

Tävlingsprogram 11 mars:
Kl.06.00-11.00: Tävlingsbakning på Ester Mosessons gymnasium.
Kl.13.00-13.30: Juryns slutbedömning och avsmakning i köpcentret Nordstan
Kl.15.00: Prisutdelning i köpcentret Nordstan

Finalisterna ska baka:
12 st. matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 st. kuvertbröd med tre olika uppslag
45 st. bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 st. av varje sort.
Skådebröd – skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40×60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

Juryn bedömer smak, utseende och metod, det vill säga hur rent, organiserat och hantverksmässigt finalisterna arbetar. Juniorbagarlandslaget, som utgörs av topp fyra i SM Unga Bagare, har vunnit en mängd EM- och VM-guld de senaste åren. I tävlingsområdet i Nordstan kommer det att hållas flera demonstrationer under tävlingsdagarna.

Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba-Dahlén och Nord Mills.

RELATERAD LÄSNING