De kan vinna titeln Årets Konditor 2019

Livets Goda 24 Jun, 2019
Mat och Restaurang Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2019 är avgjord och fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10–11 oktober. Genom att ta inspiration från de fyra elementen eld, jord, luft och vatten ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2019, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Nu står fem av Sveriges skickligaste konditorer klara inför höstens final av Årets Konditor som avgörs den 10–11 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1988 och i enlighet med traditionen präglas den även i år av ett noga utvalt tema. I år är temat som ska inspirera konditorerna De Fyra Elementen, alltså eld, jord, luft och vatten. Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

”Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna”, säger Martin Lundell, VD för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar på Bak – och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan. Under finaldagarna kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn. De ska även presentera ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer samt två olika praliner. Totalt ska 28 stycken petit fourer och praliner tillverkas. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat ”skyltfönster”.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland annat Årets Konditor 2010 och stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och även kontinuerligt kommentera finalen.

Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson, som även är ordförande för föreningen ÅK, i spetsen.

Här är finalisterna i Årets Konditor 2019:
Claudia Chindea är från Göteborg och jobbar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori
Isabella Westergren är från Bollnäs och jobbar på Hotell At Six i Stockholm
Jimmy Wollberg är från Göteborg och jobbar på Berzelii Choklad
Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö
Sara Nilsson är från Hedemora och jobbar på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg

www.aretskonditor.se


Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet