De kan vinna titeln Årets Konditor 2019

Livets Goda 24 Jun, 2019
Mat och Restaurang Uttagningen till finalen av Årets Konditor 2019 är avgjord och fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs den 10–11 oktober. Genom att ta inspiration från de fyra elementen eld, jord, luft och vatten ska finalisterna göra upp om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2019, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer.

Nu står fem av Sveriges skickligaste konditorer klara inför höstens final av Årets Konditor som avgörs den 10–11 oktober. Tävlingen har funnits sedan 1988 och i enlighet med traditionen präglas den även i år av ett noga utvalt tema. I år är temat som ska inspirera konditorerna De Fyra Elementen, alltså eld, jord, luft och vatten. Utifrån temat ska finalisterna under tidspress kreera bakverk som håller hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

”Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna”, säger Martin Lundell, VD för arrangören Sveriges bagare & konditorer.

Tävlingen Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och avgörs under två dagar på Bak – och Chokladfestivalen vid Stockholmsmässan. Under finaldagarna kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn. De ska även presentera ett mignardisefat med fyra olika komponenter; två petit fourer samt två olika praliner. Totalt ska 28 stycken petit fourer och praliner tillverkas. Slutligen ska finalisterna presentera en tallriksdessert med tio stycken desserter. Allt uppdukat i ett eget designat ”skyltfönster”.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland annat Årets Konditor 2010 och stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och även kontinuerligt kommentera finalen.

Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson, som även är ordförande för föreningen ÅK, i spetsen.

Här är finalisterna i Årets Konditor 2019:
Claudia Chindea är från Göteborg och jobbar på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori
Isabella Westergren är från Bollnäs och jobbar på Hotell At Six i Stockholm
Jimmy Wollberg är från Göteborg och jobbar på Berzelii Choklad
Joel Lindqvist är från Varberg och driver Mat- och Chokladstudion i Malmö
Sara Nilsson är från Hedemora och jobbar på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg

www.aretskonditor.se


Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet