Hem Vinvärlden Debina – en mousserande grek!

Debina – en mousserande grek!

av Livets Goda

Ioánnina är drygt 600 meter över havsytan vilket ger varma dagar men svala nätter, perfekt om du är en druva. Här i det nordvästra hörnet av fastlandsgrekland finner vi bland annat producenten Domaine Glinavos som imponerat på oss tidigare med allt från välkända internationella druvor till just de där mer obskyra som i princip få hört talas om. Debina är litet av deras specialitet och våra glas nu är en 2017 Debina som framställts enligt charmat-metoden, det vill säga samma som Prosecco.

Livets Goda om 2017 Debina från Glinavos (artikel 77283, BS, 139 kr) En grekisk Prosecco alltså. Här bjuds det passionsfrukt och persika i skön mix och i bakgrunden kikar honungsmelonen fram. Det upplevs svalvuxet men på en varm plats om ni förstår uttrycket och i periferin finns det något maritimt drag likaså. Smaken då? Smeksamma bubblor, inte alls aggressiva och syran säkrar fräschören tillsammans med grapefrukt och päron. Viss sötma men det passar vinet som avslutar klingande rent. Det är andra gången vi provar detta vin och noteringarna är konsekventa och det är bara att konstatera att debina med sin höga naturliga syra fungerar ypperligt som just mousserande. 

Livets Godas omdöme: 87 LGP

Vi älskar Grekland och dess mångfald och med det enorma kvalitetslyft som den grekiska vinnäringen upplevt de senaste 10-15 åren så är det en fröjd att se man vågar satsa på sina egna sorter. Det är ju ändå ett land som klockar in på närmare 300 olika. Våga prova annorlunda bubbel!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING