Del 2 i vår genomgång av den speciella och exklusiva whiskyserien Special Releases

Strathmill 25 år 1988 52,4% “1st Rel 2014”
82p
= A19 S21 E21 K21
Keith-destilleriet Strathmill får 2014 för första gången chansen i  Special Releases. Destillerad 1988. Lagrad på 16 refillfat av amerikansk ek. Kostade £275, totalt 2700 flaskor.
Allt är inte guld som glimmer från Special Releases. Strathmill har aldrig gjort sig ett namn, ett dussindestillat jag aldrig hajat till inför. Nosen här är dessutom oren, skogig och sötdryg med höstänk och karamell-klubba. Bättras på om den får vädra ut, luktar grönt äpple men fortfarande stör en kartig jästig off-note. Minskar i storlek vattnad men fräschas upp en smula, luktar simpel fruktkola till slut. Helt OK mun, ingen dramatik förstås. God söt lemonad-smak, ek-mineraler vuxnar till det. Mentol-ek får den kartiga eftersmaken att leva upp litegrann. Högst ordinär maltwhisky som känns malplacerad i den fina Special Releases-serien.

 

Singleton of Glendullan 38 år 1875 59,8% “1st Rel 2014”
95p
= A24 S24 E23 K24
Dufftown-malten Glendullan gör 2014 premiär i Special Releases. Master Blender Maureen Robinson har hittat 16 stycken 38-åriga refill sherry butts från 1975 som räckte till 3756 flaskor á £750.
Detta är spännande. En klassisk komplex SpRel-åldring. All uppdämd ek från nära fyra decenniers lagring räddas av kryddlarm och frisk frukt. Whiskyn bärs fram av doften och första halvan av smaken som är översållad av komplex fruktighet. Doften är glimrande, underbar exotisk Florida-apelsin med backdrop av kodynga kreerar en mastig gammelestrighet. Lite vatten får allt att kantra, fruktkaka tippas över i senapsgriljerad julskinka! Mer vatten rensar och glesar ut, lätta gammelestrar backas upp av parfym med tvålflagor ihop med ljusa fenoler. Remarkabel scenförändring och verkligen tre diametralt motsatta ansikten. Även om doften bitvis blir underlig så är det fortfarande lockande och bra. Lika begåvat är virrvarret av komplex frukt i munnen, tropisk och äppelsvängd. Eken reser sig snart, örtigt krävande med oljigt bitter kokos som mynnar i en tung finish med strama tanniner, äppelbasen fångas in av cederträ. Gott och avancerat men krävande. Med lite vatten justeras nivåerna och här blir gommen som allra bäst. Jublande frukt, övermogna äpplen och sexig syltighet vadar runt i tung exotisk frukt. Pulserande krydda med aromatisk nerv lyfter whiskyn som i eftersmaken går ut i egenartad bränd karamell (aningen bitter) samtidigt som sherryfat stänker fikon/russin och konfekt omkring sig. Nervattnad ballar whiskyn ur, frukten körs över av ursinnig ek som ändå motas av citrusmarmelad som mot slutet ställer sig mitt i kryddvarpen. Syrligt kärv frukt bär en jämnt vibrerande eftersmak som värmer i evighet. En solitär värd sina 750 pund. En whiskypava att begravas med, urdrucken såklart.

 

Rosebank 21 år 1992 55,3% “3rd Rel 2014”
92p = A21 S24 E23 K24
Tredje gången gillt 2014 för lågländaren Rosebank i Special Releases. Destillerad 1992. Hämtad ur 24 st refillfat av amerikansk ek. 4530 flaskor utgivna, pris 300 pund.
Rosebank är den mest komplexa lågländaren, den här uppför sig lite annorlunda. Doften förvillar med sin lättsamhet, visst är den lite krävande med en skarp lime/grape-ton men med vatten vänder nosen i hö och skumtomte a la vanilj/jordgubb insmord i mjölkchoklad – attraktiv och god doft. Gommen är betydligt tuffare, hetlevrad med häftiga kryddlass och söt citrusfrukt som svänger över i körsbärspraliner. Mintek lyfter mot slutet in i en lugnare eftersmak som värmer skönt, halvtorr godissötma tillåts ebba ut – mycket god exit. En temperamentsfull Rosebank minsann som blir värre vattnad, käften kaxar upp sig! Direkt het chili, söt och samtidigt bitsk småcitrus rinner över alla breddar, mot slutet underlig fet paranöt med ostkantsvibbar som tar med whiskyn ut i en renare lättare finish över sötsavande frukt med lagom värme. Men det är först dubbelvattnad som vi hittar den sanne Rosebank med utsökt komplex sötgod smak. Gommen är långvarig, en veritabel fruktocean med hoppande kryddor och sent den välbekanta blommigheten. Efterspelet tar mer tid, eken lever ut med torrare aspartam-toner ovanpå rullande timid frukt och en lättsam värmebölja. Nervattnad är gommen utsökt briljant men kryddspektaklet innan vill man inte missa, en ny sida av Falkirk-legenden som vi tidigare bara anat i yngre upplagor.

 

Caol Ila 30 år 1983 55,1% “3rd Rel 2014”
86p = A20 S22 E21 K21
Tredje utgåvan av rökdestilleriet Caol Ila i Special Releases (vid sidan av den rökfria versionen). Destillerad 1983, utgiven 2014. Lagrad på 16 refillfat av amerikansk ek samt återanvända sherryfat. 7638 flaskor, pris 425 pund.
En mycket söt Islay-åldring, av de 30 åren märks lite, eken är tillbakadragen och snäll. Just därför blir whiskyn rätt så ointressant, gammalt och dyrt ska smaka ek fast inte gå överstyr. Förvisso har smaken egenheter som är värda att utforska för den som har råd. Det eleganta förslaget av torvrök vid fatstyrka innan honungsdragéerna väller ut gillar jag. Och att den medicinala röken hugger mot slutet är välgörande. Enkelt förvisso, men bra. Tyvärr går röken bort sig med lite vatten, istället antyds åldern medelst en fin läderton i slutet mitt bland all sötma. Dubbelvattnad blir whiskyn mer konventionell, honungssötman följs av sprakande kryddlyft och avskalad skavad ek mot sluttampen. Här är också eftersmaken bäst, rent ekig fast söt med lagom värme, lättsam torvrök bär länge. Ändå rätt så banal 30-årig Caol Ila, mer frukt och energi hade behövts. Doften är för blek, vid 55,1 dämpad skitig rökkänsla med karamelliserat äpple. Vattnad ren och lätt, gräsig mitt och sötrökig periferi.

 

Benrinnes 21 år 1992 56,9% “1st Rel 2014”
79p = A18 S20 E21 K20
Första versionen av Speyside-destilleriet Benrinnes i Special Releases. Destillerad 1992, lagrad på sex stycken 1st fill sherryfat. Utgiven 2014 i en upplaga om 2892 flaskor, kostade 240 pund.
Årets stolpskott i Special Releases kommer tyvärr från sherry-klassikern Benrinnes. Det matiga destillatet med sitt komplicerade destillationsupplägg slarvas bort i en knepig yxig tappning. Med välvilja kan man säga att detta är en run-of-the-mill sherry-pava. Kräver en hel del vattenjobbande för att hitta hem. Doften är inget vidare. Skogig oren sherry-odör med biffbuljong och terpentin samt kaffestänk. Vatten ger chokladkola, och ännu mer vatten toffee-dominant odör med gurka och björksav. Munnen dränks i suryp och går ut i chokladkola, eterisk ek vuxnar till det en smula. Värmen vaknar med vatten och balanserar über-sötman hyfsat, eken drar ut fenoler i svansen också som ökar underhållningsfaktorn. Särskilt dubbelvattnad då avslutningen blir röksprängd och faktiskt sherryfruktig, en bra mix av rökvuxen ekfrukt. Men det genomgående mantrat är SURYP. Habil osäker utgåva som borde ha stannat i lagerhusen.

 

Cragganmore 25 år 1988 51,4% “5th Rel 2014”
94p = A23 S23 E23 K24
Femte utgåvan av Classic Malts-whiskyn Cragganmore i Special Releases. 25-åring destillerad 1988 utgiven 2014. Mix av 15 refillfat från både amerikansk och europeisk ek. 3372 flaskor, pris 299 pund.
Så här har vi aldrig upplevt Cragganmore. Fascinerande apart whiskynäsa, klart häftigast av 2014 års Special Releases. Tänk syltlök och sallad indränkt i vit balsamvinäger! Pendlar mellan det syrligt ekivoka och gammelestriga med dadlar/korinter. Nosen blir allt underligare med vatten då den kakiga salladsdimensionen får sällskap av söt bacon. Balansen är finfin och effekten attraktiv. Den komplexa fruktmunnen är mer normal men inte desto mindre fenomenal, bäst vid 51,4. Fruktkorg av russin och äppellag med bibehållen syra, krydda går igång men ek-läder svalkar, en släng körsbärskart mot slutet höjer temperaturen. Klingar av med sötlakrits och skumgodis, mineraler backar upp och mentolpust avslutar. Smaken blir överlag sötare med vatten, kommersiellt gångbar fruktmatta med lagom syra och krydda, äppelskal skäller inpå upploppet som är superbt: en läskande frukt-eka fylld med äppellag och russin – oemotståndligt! Dubbelvattnad åter en mer komplex fruktkavalkad där eken lägger sordin på livligheten. Lång fruktfinish med mjölkchoklad som kontrasteras fint av mocca-ek. Genomgående mycket hög kvalitet med personlig prägel på doften, på gränsen till solitär.