Hem Vinvärlden ”Rakt ner i de sensuellas källare!”

”Rakt ner i de sensuellas källare!”

av Livets Goda


En vacker och tillika njutsam skapelse….

Delamains Pale & Dry XO har varit densamma sedan år 1920, och det betyder att denna butelj består av en blend som till 100% är från Grande Champagne. Den yngsta cognacen är 22 år och den äldsta 28 år. Varje cognac mognadslagras separat under många år på gamla fat – själva blenden görs först i slutet av lagringsperioden. Därefter lagras blenden ytterligare två år på fat, en fas som kallas ”marriage”.  Förklaringen till namnet Pale & Dry är enkel. ”Pale” eftersom den är betydligt blekare än andra cognac av samma ålder, blekare på grund av den naturligt bleka färgen på cognacs som används i blenden. ”Dry” – som endast syftar på en naturligt förekommen sötma i cognacen. Delamain Pale & Dry XO är således vårt Dryckestips denna vecka.

Chefredaktör Anders Enquist om Delamain Pale & Dry XO
Ni vet det redan, men det tål att upprepas: den här är fruktansvärt bra! Från första nosdippen till avslutande fade out från gom sitter alla beståndsdelar som en orkester på 500 man som rakt igenom spelar i symbios och harmoni i den starkaste melodin.

Vilken vinös förfining vi här skådar, vilken taktfull finess vi får ta del av. Här kliver vi rakt ner i de sensuellas källare och får en smått erotisk upplevelse. Det vilar en dov dynamik i inslagen av röda bär, fallfruktsäpple, fruktig vanilj och kryddnejlika. Sötman är beklädd med ljus sammetslen tofféechoklad hintad honung med läckert litet nötanslag. I avslutet som har angenämt svårt att lämna gom, hintar dessutom finlemmade tobakstoner som skedar med sötman.  

Det är elegant och frodigt utan att det blir en vattenkammad slätstruken frisyr över det hela. Det ser den lätt aromatiska kryddigheten till, som ger ett närapå mineraliskt silkig edge och skapar den perfekt torra distinktheten i allt det frodiga.   

Någon (hm, undertecknad…)  kallade tidigare denna XO ”instegscognac” i detta cognacshus familjerange. Känns nästan lite oförskämt att beskriva den i dessa termer, det är så mycket mer än så. Ni kanske anser att jag överdriver det hela. Men det väljer jag helt sonika att vänligt (!) tolka som att ni inte provat denna cognac och därmed inte vet? Det är dock dags nu att ni ansluter er till oss redan frälsta och unna er själva, och era bästa vänner att ta emot lite cognacs kärlek, ni kommer få tusenfalt tillbaka! 

För som jag inledde: det här är fruktansvärt bra, bättre än igår till och med!

96 LGP / Livets Goda

Delamain Pale & Dry XO
Art.nr 137, 700 ml (40%) 841 kr
Cognac, Frankrike

Vill du läsa mer om Delamain; se Livets Godas artikel HÄR

Cognacen finns för närvarande på ca 70 systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till din föredragna butik här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING