1

Delikat och förförisk – 2016 La Masia Pinot Noir

Marimar Torres, syster till Miguel A. Torres flyttade till Kalifornien redan år 1975, men det var först år 1986 som hon grundade Marimar Torres Estate. Marimars viner är högt uppskattade av oss på Livets Goda, och även bland vinskribenter världen över. Vinerna framställs i klassisk bourgognestil men har fötterna tydligt placerade i sitt ursprung och bjuder på sann Kalifornien elegans.

I veckans Dryckestips har vi provat den nya årgången av La Masia Pinot Noir.

Ny årgång av La Masia

Chefredaktör Anders Enquist om Marimar Estate 2016 La Masia Pinot Noir

Jag är inte orolig längre, jag vet att oavsett årgång av detta vin så kommer Marimar att leverera. Så stabilt har det blivit numera. Olika årgångar, olika nyanser, alltid bra. Stora ord, sanna ord, viktiga ord. Här möts jag av en mörkt nyanserad, sensuell fruktbärig nos med smekande naturlig kraft, lätt maritimt lakritshintad liksom blommigt i det örtvegetala. Ytterst ursprungstydlig, ytterst inbjudande.

Den elegant silkiga tanninstrukturen suger tag omedelbart i gom och utan tvekan är vi på väg in i en särdeles förförisk årgång. Blommigheten blir mörkblodigt rosig och smått dramatisk, bärfrukten med sina vindar av körsbär, mörka hallon och blåbär är svalt mogen med purpurnyans och med viss aromatisk krydda. Här finns en stolt fruktsötma som har en fin syrlig, fräsch string mitt i. Syra och vissa citrusinslag visar sig i det mineraliska basspelet som ger ljusa sensorer och skänker en elegans i vinets djupa men samtidigt öppna sinne.

Det är så mycket och samtidigt så delikat balanserat i samma andetag, det ligger ett ömsint driv i vinet som tar tag och förför. Marimar har en sällsynt begåvning att ge vinerna intensitet och kraft utan att för en sekund tumma på elegans, utan att för en sekund hamna i en slags strukturell tungsinthet.

Lagringspotentialen finns utan tvekan här, låt oss säga mellan 7-10 år framåt, men 2016 La Masia har en stark närvaro och bjuder upp till en underbar vindans i sin ungdom med sin sprudlande fruktighet och oemotståndliga vitalitet.

Jag viker ner mig, gladeligen!

94 poäng / Livets Goda

Marimar Estate La Masia Pinot Noir 2016
Art.nr 74480, 429 kr, 14%
Russian River, USA

Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>

Lite serveringstips:
Servera svalt, runt 13-14 grader och låt vinet få dra till sig lite i kupan.