Hem Whisky & Bourbon Delirium Noël Christmas – en öl som sätter fart på julkänslorna

Delirium Noël Christmas – en öl som sätter fart på julkänslorna

av Livets Goda

Att belgarna kan det där med öl, ja det vet vi sedan länge, men det är ändå värt att påminna om hur bra de behärskar tekniken bakom fylliga trippelfermenterade ales. Ett strålande exempel på detta är den säsongslanserade Delirium Noël Christmas från Brouwerij Huyghe, en öl som sätter fart på julkänslorna.

Trippelfermentering är litet av ett belgiskt signum där en första jäsning följs upp av en andra, ofta med adderandet av en ny jäst. Den sista fermenteringen sker i flaskan men då har ölet redan nått styrkan så det är mest finjustering och en extra nyansrikedom. Familjebryggeriet Brouwerij Huyghe i Melle nära Gent, släpper i samband med julhögtiden sitt trippeljästa julöl i Delirium-serien och det är en klassisk belgare som visar varför landet är världsledande på fyllig ale. Nu har Delirium även landat på Systembolagets hyllor.

Livets Goda om belgiska Delirium Noël Christmas från Brouwerij Huyghe

Brouwerij Huyghe är tillbaka med sin säsongbrygd, Delirium Noël Christmas som med sin mörkt bärnstensskimrande nyans sätter nivån för julbrygd. Här får vi en klassisk trippelfermenterad karamelligt kryddig belgare med vackert skum, maltiga toner, sockerkaka, torkade frukter, knäck, toffé, pomerans och örtiga instick i en kraftfull och djup doft. Smaken är rik och fyllig men med överraskande hög kolsyra som friskar upp de karamelliga och maltiga tonerna som backas upp av aprikos, julkryddor, sirapslimpa och en diskret bitterhet som balanserar upp sötman. Värmande avslut med kavringtoner, apelsinknäck och viss humlebeska. En härlig julöl som blir än bättre med en lagrad hårdost som den holländska beemster.

92 p

Med belgiska Delirium får vi en öl som bäst avnjutes till en bättre hårdost, på egen hand eller varför inte till mörk choklad. Bäst är den när temperaturen får krypa upp en aning, mot 8–10 C. Dessutom utvecklas ölet så tipset är att spara en flaska till nästa jul.

Delirium Noël Christmas lanserades i säsongssortimentet på Systembolaget tidigare i november. Den finns i drygt 140 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga. Flaskan (750 ml, 10%) har artikelnummer 11655 och kostar 69, 90 kronor.

Till Delirium på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING