Den 2:a augusti lanseras Dolcetto d'Alba Coste&Fossati 2017 från G.D. Vajra

Livets Goda 31 Jul, 2019
Vin För andra gången så lanseras G.D. Vajra's Dolcetto d'Alba DOC Coste&Fossati i ett exklusivt släpp på Systembolaget. Det är årgång 2017 som lanseras den 2:a augusti. Sverige har fått en tilldelning på 1 800 flaskor.

Varunr: 93995-01, pris: 179 kr, 750 ml, alk. 12%

Druvorna kommer ifrån två högt belägna vingårdslägen, Coste di Vergne och Fossati. Båda belägna i staden Barolo mellan 400-480 möh där G.D. Vajra kunde ha odlat Nebbiolo men där de valt att hylla Dolcetto-druvan istället. Coste har ett läge mot sydväst medan Fossati har ett sydöstligt läge och tillsammans bildar dessa ett komplext vin med härlig terroir ifrån fossiltäta jorden. Skörden startades i mitten på september när stjälkarna skiftade färg till rött, som sedan följs av en känslig fermentering på ca 25 dagar. Beroende på årgång så lagras Coste&Fossati ca 12 månader innan buteljering.

Fram till 2005 så lagrades Coste&Fossati på gamla slovenska ekfat. Vinstockarna som är från 1978 började leverera alltmer komplexa och balanserade druvor vilket gjorde att man från årgång 2006 valde att lagra vinet mer neutralt i ståltank.

"Coste&Fossati is a collection of antique Dolcetto biotypes grouped by Aldo Vajra between 1979 and 1985. Cuttings were grafted in two of the estate best Barolo vineyards, Coste di Vergne and Fossati. These plants with a 'red stalk' create a limited production of the most intense and noble Dolcetto. This is a reservoir as it cannot be found elsewhere in modern days."


Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet