Hem NyheterVinnyhet Den 9:e juli lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2020 från G.D. Vajra på Systembolaget

Den 9:e juli lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2020 från G.D. Vajra på Systembolaget

av Livets Goda

Den 9:e juli lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2020, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo ifrån familjefirman G.D. Vajra. Varunr: 95027-01 | pris: 154 kr | 750 ml | alk.halt 14% | Totalt släpper vi 1 800 flaskor på Systembolaget.

Sedan 2014 har G.D. Vajra producerat Claré J.C. Langhe Nebbiolo, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo. G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av Nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även vinmakaranteckningar av G.B. Croce från 1606 vilka man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver vinet så här: ”vinet är ljust rubinfärgat och har en frisk, bärig, något spritsig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, rosor, jordgubbar och granatäpple. Kanske den bästa årgången hittills? Serveras med fördel sval, ca 14-16C, som aperitif, till buffémat, charkuterier, pizza eller ljust kött”.

JC Claré produceras med druvor från yngre vinstockar och påminner oss om en nästan bortglömd historia som sträcker sig från 1600-talet till fram början av 1950-talet. Då man fortfarande vinifierade och drack Nebbiolo i en lätt, ung och friskt stil.

2020 blev ett år med en väldigt lång växtperiod, en av de längsta under det senaste decenniet. En riklig blomning startade den 12 maj och ledde till slut till skörden som inleddes den 24 september, ungefär 213 dagar senare. Cirka 18% av druvorna jästes med hela klasar. Efter en kort maceration med skal och stjälkar drogs vinet om och avslutade jäsningen utan skalrester för en mildare extraktion. Efter avslutad jäsning och en mycket kort lagring buteljerades vinet den 11 februari 2021.

 

 

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldo´s filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år. Från årgång 2019 har man återigen börjat certifiera sina viner och inom några år kommer de flesta viner vara ekologiskt certifierade igen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING