Hem NyheterVinnyhet Den andra av två spännande Lambruscolanseringar från familjefirman Carafoli den 25:e maj, Toccacielo Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro DOP 2020

Den andra av två spännande Lambruscolanseringar från familjefirman Carafoli den 25:e maj, Toccacielo Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro DOP 2020

av Livets Goda

Tisdag den 25:e maj lanseras Toccacielo Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro DOP 2020 på Systembolagets hyllor. Varunr: 92860-01 | pris: 139 kr | 750 ml | alk 11,5% VOL | Inköpt volym är 3 600 flaskor och vinet kommer att lanseras i ca 55 butiker.

Toccaciello betyder att röra vid himlen, det lär vara hur man beskrev vinet när man provade det för första gången.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver vinet så här, ”det är lätt mousserande och dess mousse är mörkt rödlila i färgen, precis som vinet. Smaken är fruktig och smakrik med toner av mörka körsbär och blå plommon. En trevlig silkig strävhet balanserar fruktigheten. Detta är ett vin som lämpar sig väldigt bra till grillat fläsk- eller nötkött men även till både kallskuret, pizza och många pastarätter. Det är också ett mycket trevligt sällskapsvin. Servera vinet svalt ca 10-12 grader”.

Vinet är producerat av 85% Lambrusco Grasparossa och 15% Malbo Gentile. Till skillnad mot Lambrusco di Sobara, som ger lätta ljusare rödviner med hög syra, ger Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro fylligare röda viner med mer uttalad tanninstruktur. Malbo Gentile, som får ingå i Lambrusco di Grasparossa di Castelvetro med upp till 15%, bidrar med ytterligare mörkröd färg och tanniner.

Efter en kort kallmaceration jäser man vinet med ”capello sommerso” det vill säga att skalen och kärnorna hålls nedtryckta under ytan på vinet. Detta ger en fin extraktion av färg och tanniner och är skonsammare än överpumpning. Vinet är tillverkat med Charmat metoden vilket ger vinet dess mousserande egenskap. Detta vin kan med fördel avnjutas ungt men klarar lagring i upp till tre år.

Lambrusco brukar delas upp i runt åtta olika druvsorter (fast man talar ibland om så många som 60) och totalt finns det drygt 10800 ha med olika Lambrusco varianter planterat i Italien, ca 70% hittas i Emilia Romagna.

Malbo Gentile är betydligt sällsyntare och odlas på endast ca 210 ha varav 98% hittas i Emilia Romagna. Malbo Gentile används både för att ge mer färg och struktur till vissa lätt mousserande Lambruscoviner men det görs även stilla röda viner på denna tjockskaliga och tanninrika druva.

Cantina Fratelli Carafoli, https://carafolivini.com/, grundades 1919 producerar idag både Lambrusco DOP och Bianchi PGI. Man är specialiserad på vinifiering och produktion av Lambrusco. Producenten är baserad i Ravarino, en dryg mil från Sorbara i Modena provinsen i regionen Emilia Romagna. Man har idag 20 hektar med Lambrusca di Sorbara och familjeföretaget drivs idag av tredje generationen Carafoli; Carlo, Paolo och Mario.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING