Den bästa Clarendelle Rouge jag provat!

Niklas Jörgensen 8 Aug, 2019
Vin Två veckor innan skörden besökte jag Bordeaux 2015. Producenterna hade då rätt exceptionella druvor på g men vågade såklart inte hoppas visa av erfarenhet vad de sista avgörande dagarna kunde göra med materialet. Det kikades på väderappar, tummar hölls och säkert var det en och annan som även tillbad högre makter. Idag vet vi; det blev en fantastisk årgång och du märker det utan att behöva ruinera dig på ett klassificerat slott. Clarendelle Rouge är ett bevis på detta!

Ett vin som lagras på Premier Cru-slottet Château Haut-Brion, är en selektering av druvor från nämnda slott men även grannen La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint-Emilion, ja det låter omedelbart som något dyrt. Men det är precis det som är det ljuvliga med Clarendelle Rouge, det rakt motsatta och mindre än tvåhundringen för denna kvalitet är oslagbart. Vem sade att bra Bordeaux var dyrt?

2015 är kanske den bästa version av vinet jag provat och här finns potential för 15 år. Merlot var fenomenal i årgången och dominerar således, uppbackad av en dos cabernet franc och sauvignon.

Niklas om 2015 Clarendelle Rouge

Jag älskar Bordeauxårgångar som kombinerar solmognad med täta tanniner och stramhet vilket är litet av signum för 2015. I Clarendelles fall innebär det rik mörk plommonfrukt i förgrunden med uppbackande cassis och örtblommighet i periferin samtidigt som det finns cigarrlåda, integrerad ek och en skön känsla fuktig lera.

"Så bra är det faktiskt!"

 Ungt ja men redan nu så visar vinet att det kommer utveckla allt det jag vill ha i en merlotdominerad Bordeaux. Det som slår en när vinet provas är vilken intensitet som finns i bygget och samtidigt är det inte på avsaknad av finess. Den strama men likväl generösa bärfruktigheten med örter och gräsighet i bakgrunden sveper in tanninerna och det är en fyllig känsla som växer fram i gommen. Och i den långa eftersmaken för den delen. Drick vinet karafferat idag, drick det imorgon, drick det om tio eller femton år. Så bra är det faktiskt!

Intrycket: 92 LGP

2015 Clarendelle Rouge har artikelnummer 3147, kostar 189 kronor och kan beställas till din Systembolagsbutik om det inte finns på hyllan. Passa på Bordeauxvänner!

Vinet kan ni beställa HÄR >>


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet