Hem Vinvärlden Den bästa Clarendelle Rouge jag provat!

Den bästa Clarendelle Rouge jag provat!

av Livets Goda

Ett vin som lagras på Premier Cru-slottet Château Haut-Brion, är en selektering av druvor från nämnda slott men även grannen La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint-Emilion, ja det låter omedelbart som något dyrt. Men det är precis det som är det ljuvliga med Clarendelle Rouge, det rakt motsatta och mindre än tvåhundringen för denna kvalitet är oslagbart. Vem sade att bra Bordeaux var dyrt?

2015 är kanske den bästa version av vinet jag provat och här finns potential för 15 år. Merlot var fenomenal i årgången och dominerar således, uppbackad av en dos cabernet franc och sauvignon.

Niklas om 2015 Clarendelle Rouge

Jag älskar Bordeauxårgångar som kombinerar solmognad med täta tanniner och stramhet vilket är litet av signum för 2015. I Clarendelles fall innebär det rik mörk plommonfrukt i förgrunden med uppbackande cassis och örtblommighet i periferin samtidigt som det finns cigarrlåda, integrerad ek och en skön känsla fuktig lera.

”Så bra är det faktiskt!”

 Ungt ja men redan nu så visar vinet att det kommer utveckla allt det jag vill ha i en merlotdominerad Bordeaux. Det som slår en när vinet provas är vilken intensitet som finns i bygget och samtidigt är det inte på avsaknad av finess. Den strama men likväl generösa bärfruktigheten med örter och gräsighet i bakgrunden sveper in tanninerna och det är en fyllig känsla som växer fram i gommen. Och i den långa eftersmaken för den delen. Drick vinet karafferat idag, drick det imorgon, drick det om tio eller femton år. Så bra är det faktiskt!

Intrycket: 92 LGP

2015 Clarendelle Rouge har artikelnummer 3147, kostar 189 kronor och kan beställas till din Systembolagsbutik om det inte finns på hyllan. Passa på Bordeauxvänner!

Vinet kan ni beställa HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING