Hem Vinvärlden Den nyfikna väljer en Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand!

Den nyfikna väljer en Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand!

av Livets Goda


Ett förträffligt vin från Gérard Bertrand ….

Picpoul de Pinet är en appellation i det mer välkända Languedoc-Roussillon. Druvan picpoul har en historia som går långt tillbaka i området och var förr oerhört betydelsefull för inte minst regionens vermouth. Nästan all picpoul i Frankrike odlas i området söder om Montpellier och precis vid den mäktiga Thau-lagunen som förser fransoserna med deras älskade ostron.

”…charmfaktorn är det inget fel på…”

Vinerna från de olika områdena i Languedoc-Roussillon har en fantastisk ambassadör i Gérard Bertrand som i åratal jobbat för att höja vinernas renommé på en internationell nivå. Och lyckats. Dessutom är han en aktiv anhängare av hållbar odling och har som mål att nästa år så ska alla hans egendomar vara ekologiskt eller biodynamiskt certifierade.

I veckans Niklas Tipsar så är det just Bertrands nylanserade 2018-årgång av Picpoul de Pinet som hamnar i fokus.

Niklas om Bertrands 2018 Picpoul de Pinet
Förra årgången av Bertrands Picpoul de Pinet landade ganska klockrent till den varma sommaren här hemma och nu är det dags för 2018 att göra entré. Och charmfaktorn är det inget fel på i denna som redan nu sticker ut och visar att druvan har sin alldeles egna stil.  

Det ungdomliga är av högst förklarliga skäl ännu dominant i vinet men det är också så fransosen helst dricker sin picpoul; samspelet med havets läckerheter blir då än mer passande. Det fruktiga och expressiva, uppbackat av en diskret vitblommighet, närmast väller ur glaset och det hintas om allt från saftiga aprikoser och cantaloupmelon till citrusnyanser. De maritima vindarna är där och det kikar även fram en stenig mineralitet. Stenfrukterna har lite mer att säga till om i den pigga och ungdomligt friska smaken, inte minst päronen, och dessa får sällskap av en solmognad med renheten som vinets främsta kännetecken. Diskret sälta följs upp av ett kryddigt anslag och allt knyts samman i ett avslut som stannar kvar behagligt länge i eftersmaken. Personligheten är vinets styrka och det är glädjande att notera områdets växande popularitet de senaste åren för det är onekligen mycket karaktär för den lilla slanten.

Bertrands Picpoul de Pinet passar förträffligt i flera sammanhang men bäst är det kanske ändå till ostron, musslor, havskräftor och hummer då druvan har den förträffliga egenskapen att neutralisera sälta och jod i blötdjur och skaldjur.

Våga sticka ut och välj en picpoul!

89 poäng

2018 Picpoul de Pinet
Nr 79175 (750 ml), 109 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Vinet kan man beställa via Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING