Hem Whisky & Bourbon ”Den optimala sommardrycken”

”Den optimala sommardrycken”

av Livets Goda

“It takes taste and imagination to create a drink so delicious that it stands the test of time.” Så beskriver Crabbie´s själva grunden till den framgång som lades redan 1801 när Miller Crabbie startade som köpman i Edinburgh.

Sonen ärvde hela rasket efter dennes bortgång och bildade det som kom att heta John Crabbie & Co. Fokuset låg på whiskyproduktion, men man hade också en väldigt populär produkt i sitt gröna ’ginger wine’. I och med sitt läge i Leith, Edinburgs hamnområde, så hade man tillgång till allehanda orientaliska kryddor som fann vägen dit, bland annat då ingefära som agerade smaksättare i den uppskattade storsäljaren.

”Så, varför Crabbie´s då? Ja, den är fruktansvärt fräsch och god…”

Än idag handlar det om färsk ingefära som fått dra i upp till sex veckor och som sedan mixas med lite hemliga ingredienser. Precis som första gången vi provade Crabbie’s Ginger Beer, så blir vi fortfarande fullständigt häpna över dess oemotståndliga charm, renhet och kryddighet.

Chefredaktör Anders Enquist om Crabbie´s Ginger Beer
Vi kan väl lugnt konstatera att det är väldigt många i detta avlånga land som håller hårt på inte alltid nödvändiga säsongstraditioner som ”jul = julmust och/eller julöl” och ”sommar = rosévin”. Vi säger: ett bra rosévin kan man dricka året om, liksom en bra ”julöl”.    

Vi säger också: året om med Crabbie´s Ginger Beer och framför allt ingen sommar utan Crabbie´s. Det är vår ”extra” tradition sedan några år, den borde även bli er om den inte redan är det.

”…Crabbie´s är hiskeligt förförisk god i sin stil!”

Så, varför Crabbie´s då? Ja, den är fruktansvärt fräsch och god, det borde räcka med att skriva så.
Men, just Crabbie´s har en perfekt, återhållsam alkoholstyrka och en alldeles utsökt nyanserad och balanserad sötma. Den faller inte över och spelar på några billiga cidersträngar, nej, här sitter ölkänslan fast och tryggt förankrad så vi kan verkligen prata om en GINGER BEER med stora bokstäver. Sedan kan vi då lite intressant notera små juliga egenskaper som kryddigheten av kryddnejlika, kanel och kardemumma, vi sidan av det skinande basspelet från ingefäran. Fräscha inslag av apelsinskal och citrus ger vackert ljus och i avslut ligger en lite distad spets av chili som ger ett kittlande och behagligt rull på tungan.

Det hela är ytterst komplext och balanserat i nyanserna att vi även vill använda benämningen; elegant.
Det här är absolut inget tramsflams, Crabbie´s är hiskeligt förförisk god i sin stil!

Serveringstipset
Slå upp drycken iskall i ett hyfsat stort glas. Att slänga i en skiva lime eller citron är i sig ingen nödvändighet, men vill man ha den extrapiffen på det hela så fungerar det också. Vi har tidigare förespråkat att servera med is, men då Crabbie´s har så pass rena, skarpa och fräscha egenskaper i sin natur så känns det lite synd att ”förstöra” detta. Det räcker med att servera iskall helt enkelt. Vi har naturligtvis även varit lite gotiska och provat att inmundiga direkt och iskall från butelj, det går det alldeles utmärkt det också. Och för den som är inne på cigarill-stadiet, så finns det även en bra matchning att exploatera…

92 LGP

Crabbie´s Ginger Beer
Art.nr 88594, (330 ml), 4 %
19,90 kr styck (säljs i kolli om 12 flaskor – 238,80 kr)
Storbritannien

>> Beställ Crabbie’s här

*Grabbie´s Ginger Beer är glutenfri 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING