Hem Mat & Restaurang Den perfekta Fettisdagen – Semla & champagne från Taittinger!

Den perfekta Fettisdagen – Semla & champagne från Taittinger!

av Livets Goda

Ärligt talat, det dricks på tok för lite halvtorr champagne. Oavsett om du matchar det till kryddstarkt asiatiskt eller till fruktdesserter så är kombinationen strålande men att det skulle excellera till semlan hade du kanske inte tänkt på! Fast å andra sidan, det finns en hel del som pekar i riktningen mot det perfekta mötet om du har Taittingers Demi-Sec i glaset; mandelmassan som finner nötigheten i vinet och en nertonad sötma i såväl champagne som bakelse. Lönetisdag och Fettisdag samtidigt – det om något är väl ändå champagne-anledning!

en magisk kombination

Gör din egen semla (eller köp färdig från favoritkonditoriet)
Det här behöver du (inspiration hämtad från Arla)

Ingredienser till bullen

2 dl 3-procentig mjölk
1/2 paket söt jäst, 25 gram
7-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 till pensling
1/2 tsk salt
1 msk krossad kardemumma
1 dl socker
100 gram smör

Till fyllningen

0,5 dl 3-procentig mjölk
100 gram Odense mandelmassa
1/2 del hackade mandlar
2 dl vispgrädde

Till dekoration

Florsocker

Gör så här

Värm mjölken till kroppstemperatur och smula jästen i en bunke. Låt den lösas upp av mjölken som du häller över. Addera ungefär hälften av mjölet och när du rört samman låt vila en stund. Därefter tillsätter du knappt tre deciliter mjöl, 1 ägg, den stötta kardemumman (mortla själv för bästa smak) och sockret. Rör om och arbeta sedan in det rumsvarma smöret i degen. Har du en köksmaskin så låt degen gå uppåt 10 minuter i denna. Annars arbeta med degklumpen med händerna den dubbla tiden. Jäs i 30 minuter under ren handduk.

Dela upp degen i 12 bullar som du formar släta. Låt jäsa uppåt två timmar på ett bakplåtspapper och under duk. Starta ugnen och sätt temperaturen på drygt 200 C. Pensla dina bullar med det uppvispade ägget och grädda uppåt 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna något innan du skär av ett litet lock på bullen. Gröp ur lite i varje bulle och blanda detta med ingredienserna till fyllningen, alltså mjölk, finriven mandelmassa samt de hackade mandlarna. Gör till en smet och fyll upp tomrummet du gröpt ur.

Vispa grädden fluffig, lägg i spritspåse, portionera ut på bullen och toppa med locket du skar av i början. Pudra med florsocker och sist men inte minst, öppna Champagnen!

Champagne Taittinger Demi-Sec

(artikel 7941, 750 ml, 12,5%, 399 kr, 90 LGP, finns i 130 systembolagsbutiker)
Här finner vi samma druvkombination som i husets fina Brut Réserve, alltså 40% chardonnay och resten pinot noir och pinot meunier. Fyra år på jästfällningen har skapat en champagne med saftiga gulröda äpplen i doftspektrumet, hintar av persika, lätt brödbak, ett örtigt anslag samt mandel och viss nougatkänsla. Smaken bjuder på många små och fina bubblor och en syra som initialt maskerar sötman, innan läckert gulfruktiga inslag gör sin entré och flirtigheten lägger in nästa växel. Dessutom vissa mognadsnyanser med nötigheten som mest framträdande innan det rena och älskvärda avslutet tar vid och knyter samman intrycket. Gott var ordet!

 Till semlan
Ett bakverk med måttlig sötma ska inte ackompanjeras av ett dessertvin för då försvinner den önskade effekten. Istället är Taittingers Demi-Sec som gjord för ändamålet där diskreta 34 gram socker jobbar med bakelsen och inte tvärtom. Särskilt lyfter kombinationen när du når mandelmassan och de hackade mandlarna då de fullkomligen älskar vinets nötighet. Snåla med andra ord inte med massan. Dessutom är den fint mogna frukten och fräschören i syran så livgivande tillsammans med semlan och skapar harmonin. Och tänk vad lite florsocker på toppen av bakelsen kan få för effekt det också i vinet. Tro oss, detta är en riktig höjdarmatchning!

Champagnen finner ni på Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING