Fonseca hör till de klassiska portvinshusen och är känt för sin kraftfulla Vintage Port-stil som ofta är bland de sista att mogna ut. I sin ungdom mer vinösa än många andra och med ålder är det viner med stor pondus och enorm komplexitet. 2003:an som finns att tillgå som halvflaska på Systembolaget är visserligen ännu ett ungt vin i Fonseca-termer mätt men vi lovar, det gör ingalunda alls ont att dricka det redan idag!
Fonseca bygger sitt toppvin från tre quintas där Quinta do Panascal är ikonen. Quinta på portugisiska är detsamma som domän/egendom. De övriga två är Quinta de Santo António och Quinta do Cruzeiro. Samtliga är belägna i den mellersta delen av portvinsdalen, i Cima Corgo. Fonseca håller sig till traditionen och vinet fottrampas än idag för mest varsamma urlakning av tanninerna.

David Guimaraens
Fonseca 2003 Vintage Port (artikel 91808, 375 ml, 599 kr, 95 p)
Fonseca har producerats av en Guimaraens sedan starten och sedan tidigt 90-tal är det David Guimaraens som styr vinmakarteamet. Davids betydelse för Taylor Fladgate, Fonseca och Croft som hör under samma grupp kan inte hyllas nog och inte minst så är han en av föregångarna till att inse den adderade vinspritens betydelse för portvinet. Ämnet står honom kärt då han skrev sin avhandling om just destillatet och han bevisade dess betydelse när marknaden släpptes fri för producenterna att själva inhandla spriten som används för att stoppa jäsningen. För David Guimaraens är just den kvalitativa höjningen av den 77-procentiga vinspriten den främsta anledningen till att portvinerna är än mer tillgängliga idag, i sin ungdom, och visar upp en helt annan fräschör.
2003 är en varm årgång, riktigt varm, men är det någon region som bevisat att de kan hantera hetta så är det just Douro. Inte minst är detta tack vare de många gamla rankor man har tillgång till, rankor som inte är lika stresskänsliga i och med ett mer djupgående rotsystem. Nolltrean är, ska sägas omgående, ännu ung i sitt uttryck. Visst har mognadsnyanser börjat vecklas ut men det är ännu ett stramt paket i XL-format och som kanske lägger i nästa växel först om ett decennium. Det sagt, vinet är likväl oerhört njutbart idag och då det säljs som halvflaska på Systembolaget infinner sig en viss påskyndad mognad vilket inte alls är negativt. Intrycken är klassisk Fonseca i svartvinbärskryddad stil med mörka plommon, fuktig tobak och peppriga toner som här lindas in i violsmäktande vindar, björnbär, lakrits, läder och rökiga stenar i mullrande stil. Smaken är mäktig, omfamnande och ännu tanninrik med stor intensitet, mörk generös bärfruktighet men ändå i husets strama framtoning som närmast tar sig en citruston i avslutet. Fonseca upplevs aldrig sött, har alltid kraften och fräschören och 2003:an är inget undantag. Och du, bara eftersmaken är värt insatsen.
Dricker du detta nu så är rådet att dekantera flaskan i förväg, något du ändå lär behöva göra med tanke på fällningen. Drick det gärna aningen kylt, portviner är då bäst och kyla dämpar alkohol vilket lyfter fräschören. Bäst är detta storslagna vin i ensamt majestät, blott ackompanjerad av en bättre hårdost som gärna får vara en svensk högklassig lagrad Herrgård.