Hem Vinvärlden Den snurriga öl- och läskkarusellen

Den snurriga öl- och läskkarusellen

av Livets Goda

Hela köpkarusellen är driven av de stora prisskillnaderna på varor. En läsk är cirka 85% dyrare i Norge än i Sverige och en öl är mellan 100 och 150% dyrare. Och i Sverige är ölen cirka 250 till 300% dyrare än i Tyskland.

–  De stora prisskillnaderna mellan länderna leder till en omfattande gränshandel. Konsekvenserna är en förflyttning av skatteintäkter och arbetstillfällen. Dessutom skapar man en marknad för smuggling, vilket varken ger kontroll eller intäkter någonstans. Det blir också en utmaning för politikerna att driva en folkhälsopolitik baserad på hur mycket folk dricker och att få punktskatten fungera som ett styrmedel. Det är ju helt meningslöst att höja priserna för att folk ska dricka mindre läsk eller öl, när resultatet blir att de istället gränshandlar och bunkrar lager i garaget, menar Erika Danckwardt-Lillieström, ansvarig för kommunikation och samhällskontakt på Sveriges Bryggerier.

Gränshandeln syns också i Systembolagets regionala försäljningssiffror. I snitt såldes det cirka 29 liter öl per invånare från Systembolagets alla butiker under 2015, men med stora variationer. Till ytterligheterna hör Strömstad, med 419 liter öl per invånare och Trelleborg, med 7,6 liter per invånare.

– Det är ju inte så att de dricker hejdlöst med öl i Strömstad. Det är den så kallade ”harryhandeln” från Norge som drar upp siffrorna. Och inte är de mer måttfulla än snittet i Trelleborg. De handlar förstås i Danmark eller Tyskland, säger Danckwardt-Lillieström.

Hela rapporten Så in i Norden finns att ladda ned på www.sverigesbryggerier.se.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING