Hem Vinvärlden Den tidigare chefsvinmakaren för Penfolds, Don Ditter, har gått bort

Den tidigare chefsvinmakaren för Penfolds, Don Ditter, har gått bort

av Livets Goda

”Don Ditter växte upp i Barossa Valley och började sin karriär hos Penfolds som labbassistent 1942. 1973 tog han över ansvaret för vinmakningen efter den legendariska Max Schubert, och två år senare fick han den officiella titeln som chefsvinmakare. Ditter översåg flertalet svårigheter under vineriets historia på grund av ägarbyten och svåra marknadsförhållanden under 70-talet, men vid tiden för hans pension, 1986, så var Penfolds återigen på en stark uppåtgående kurva. Under hans tid lanserades vinerna Koonunga Hill, Magill Estate, Bin 707 samt de första Special Bin släppen sedan tidigt 70-tal. Under den här tiden genomförde man även några stora förändringar i stilen med Penfolds Grange. Ditter implementerade bland annat en modernisering av vingårdshanteringen samt utvecklade flera steg i den tekniska delen av vinmakningen. Han uppmuntrade, kontroversiellt nog, volatila syror och ändringar i lagringsfasen. ””Lagringen har alltid varit en viktig faktor för Penfolds viner”” sa han. ””Timing däremot är allt när det gäller att få rätt balans i fräschören, frukten och fatkaraktären.”” Resultatet blev en fräschare och mer fruktdriven stil av Grange där Ditters årgångar 1976, 1978 och 1983 stod ut. Hans sista årgång, 1986, anses fortfarande som en av de bästa Grange´n genom tiderna. – Don var Old School, berättar nuvarande chefsvinmakaren Peter Gago. Han var en gentleman i alla aspekter 24/4. Max visste verkligen vad han gjorde när han lämnade över stafettpinnen till Don. Ett beslut som aldrig har ifrågasatts. Don kommenterade tidigare sin tid på Penfolds som följande: ””Varje dag tänker vi på nya sätt som kan göra vinet bättre. Om man kan göra någonting bättre, varför inte göra det?””. Källa: Decanter.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING