Hem Musik Den två decennier långa framgångssagan fortsätter

Den två decennier långa framgångssagan fortsätter

av Livets Goda

Taylor Swift, den prisbelönta artisten, fortsätter att dominera både musikscenen och sociala medier med sin talang och många framgångar. Med en karriär som spänner över två decennier har Swift cementerat sitt namn som en av de mest inflytelserika och framstående artisterna i vår tid. Imorgon (15 mars) kommer konsertfilmen ”Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)” till Disney+. Vad har hon åstadkommit hittills och vad har egentligen ”Taylor’s Version” för betydelse?

Rekordbrytande framgångar

Taylor Swift är en Grammy-belönad artist och låtskrivare med en framstående karriär som inkluderar multi-platinaalbum och flera internationella utmärkelser. Swifts anmärkningsvärda prestationer blir tydliga när man kikar på hennes utmärkelser. Med sina 23 “MTV Video Music Awards”, 40 “Billboard Music Awards”, en “Primetime Emmy Award”, 40 “American Music Awards” och hela 14 “Grammy-utmärkelser”. Extra anmärkningsvärt är att hon blev först att uppnå fyra vinster vardera i ”Grammy Awards”, ”MTV Video Music Award” och ”IFPI Global Recording Artist of the Year”. Swifts imponerande samling av Grammy-utmärkelser inkluderar flera för Årets Album och Årets Låt, vilket positionerar henne som en av de mest framstående artisterna inom musikindustrin. Härom veckan slog dessutom världsstjärnan ”Billboard-rekord”, eftersom hennes olika album legat på ”Billboards” 200-lista i sammanlagt 384 veckor. Därmed har hon alltså nu gått om The Beatles med sina 382 veckor på listan.

Streaming-drottningen

Taylor Swift har blivit den mest streamade kvinnliga artisten på Spotify, med miljarder lyssningar av hennes enorma katalog av hits. Två av hennes låtar har letat sig in på Spotifys lista över världens mest streamade låtar, ”Billions club”. Den senaste av hennes låtar att platsa listan var ”Cruel Summer” när den nådde en miljard lyssningar i september.

Men det är inte bara alla framgångar och rekord som präglat Taylor Swifts musikhistoria. Artisten sålde sina rättigheter som tonåring och när hon bytte skivbolag som 29-åring försökte hon köpa tillbaka dessa utan framgång. I stället bestämde sig Swift att börja släppa sina tidigare album på nytt och märkte dem med ”Taylors version”. Något som hennes trogna fanskara stått bakom, där många avstår helt från att lyssna på hennes gamla album.

Swift kommer för första gången till Sverige den 17 maj, med tre spelningar på Friends Arena. Fram till dess kan man ladda upp med konsertfilmen ”Taylor Swift: The Eras Tour (Taylor’s Version)” som kommer till Disney+ den 15 mars. Och till alla dem som inte lyckats knipa biljetter är det den perfekta filmen att streama tillsammans med nära och kära.

RELATERAD LÄSNING