Hem Vinvärlden Den ultimata Bordeauxguiden av och med Andreas Larsson

Den ultimata Bordeauxguiden av och med Andreas Larsson

av Livets Goda

– Den här har vi gjort för att ge Livets Godas läsare en uppdaterad version av vad som är bäst just nu i Bordeaux, säger han från Oslo där han undervisar i dagarna. Vi har avstått från en historisk tillbakablick och koncentrerat oss på det moderna Bordeaux. Vill du titta bakåt så finns det massor att läsa redan. För att plocka fram det bästa har Andreas lyft fram de 50-60 viktigaste producenterna i området. De som har utvecklats mest det senaste decenniet eller hållit sig kvar i toppen. – Sedan har jag listat mina topp tio både på högra och vänstra stranden, fortsätter han. Det är både nya stjärnor och de bästa klassikerna. Andreas hoppas att läsarna ska kunna använda Bordeauxbilagan som ett uppslagsverk över det nya Bordeaux. Dock tillägger han att det givetvis blir en personlig guide då han lyft fram sina egna favoriter. Det bästa och mest spännande området i Bordeaux just nu är Saint-Émilion enligt värdsmästaren i dryckeskunskap. – Det är därifrån all uppfinningsrikedom kommer just nu och de har absolut bäst viner i alla prisklasser. Även Pessac-Léognan håller oerhört hög klass och är Bordeaux mest homogena region. Ett område som däremot inte håller måttet är Margaux enligt Andreas. – De lever helt klart på gamla meriter och gör alldeles för osexiga viner, tillägger han. Av de viner som hyllas i Bordeauxguiden är det få som är tillgängliga på Systembolaget, dock finns det mesta att få tag i via internet. – Idag finns det mesta tillgängligt via nätet så kolla gärna upp internationella handlare. De priser vi anger i guiden är världsmarknadspriser. Det vore omöjligt att göra en bordeauxbilaga om vi bara skulle utgå från det som finns tillgängligt i Sverige. Andreas hoppas att fler än bordeauxentusiasterna ska få underhållande läsning av specialbilagan. – Jag hoppas få några ur den yngre generationen intresserade. Tyvärr är det nog kört för många av oss 70-talister, fortsätter han skrattande. För de flesta är bordeauxviner något dyrt och sådant som måste lagras i minst 10 år innan det är drickbart. Jag önskar jag kunde få dem att inse att det finns otroligt mycket bra i alla prisklasser. Förutom ingående beskrivningar av de bästa vinerna och den terroir de sprungit ur, har Andreas intervjuat männskorna bakom några av de allra bästa etiketterna. – Jag var nyfiken på de bästa vinmakarkonsulterna och deras reflektioner kring Bordeaux det senaste decenniet. En av dem är Michel Rolland men också flera andra. Livets Godas Bordeaux-specialutgåva landar i brevlådorna hos prenumeranterna den 14 mars. Vill du inte vara utan? Teckna din prenumeration via info@livetsgoda.se eller klicka här: https://www.livetsgoda.se/tidning/prenumeration.asp?Meny=Prenumerera&ProdID=1

RELATERAD LÄSNING