Hem Vinvärlden Det är något alldeles speciellt med champagne ur magnumflaska!

Det är något alldeles speciellt med champagne ur magnumflaska!

av Livets Goda

Familjehuset Launois har under flera år varit något av en välbevarad hemlighet bland champagnevänner.  Inte minst husets druvrena chardonnay har under lång tid hållit en hög kvalitet och levererat en stilren champagne och nu när vi provar den ur större flaska så förstår man direkt varför champagne ur större format är bättre. I glasen; Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve ur magnumflaska!

En Grand Cru-buteljering och från egna marker i de klassiska Champagnebyarna Mesnil, Cramant och Oger som återfinns i Côte de Blancs, ja bara det inger respekt i en region där det mesta består av inköpta druvor. Tre år på sin jästfällning ges champagnen och det är en ytterst modest dosage tillsatt vilket blott gör det hela än mer imponerande; inte minst den krämiga textur som Launois får till i sin Grand Cru Réserve. Huset har en flaskform som sticker ut och just utformningen hänger samman med hur champagneflaskor från 1800-talets första hälft såg ut, en stil som dagens åttonde generation, beståendes av systrarna Caroline och Séverine Launois, valt att återskapa – till och med som magnum.

Livets Godas om Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve ur magnumformat

Magnumflaskan av Launois levererar över all förväntan och till priset 749 kronor så är det bara att tacka och ta emot för denna Blanc de Blancs gör då sannerligen inte bort sig i något sammanhang. Det stenfruktiga anslaget kopplar tillsammans med pigg citrus ett grepp om doftintrycket och även om basen är främst 2015 så finns det ändå en viss utvecklad ton i form av nougat, mandel och smörstinn brioche. Smakprofilen har även den viss utveckling även om det är en livlig och pigg mousse med uppbackande stenfruktig syra och citrus i fruktigheten samt ett för magnumflaskan djupare uttryck, mer lager i fruktigheten. Närmast krämig textur och riktigt torrt i avslutet som är skönt saliverande och sätter i gång aptiten. Ytterst seriös champagne som är än vassare än normalstorleken.

90 p

Det är såklart väldigt lätt och bekvämt att tänka aptitretare när champagne som Launois kommer på tal men fortsätt gärna med vinet till exempelvis gös som är riktigt fin på vårkanten. Servera med vårens mjälla primörer.

Launois Blanc de Blancs magnumflaska (1500 ml, 12%) återfinns i Systembolagets beställningssortiment, har artikelnummer 7450 och kostar 749 kronor. Du beställer den till din föredragna butik för uthämtning. Launois Blanc de Blancs är stöpt i en torr stil för champagne och klockar in på blott 0,5 g/100 ml.

Till magnumflaskan HÄR >

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING