Hem Vinvärlden Det är något alldeles speciellt med höghöjdsviner!

Det är något alldeles speciellt med höghöjdsviner!

av Christoffer Enquist

Alla har vi olika preferenser när det kommer till vin och vilka egenskaper som tickar alla boxar. Sedan kommer såklart sådant som humör och dagsform även in i bilden men i mitt fall så är förkärleken ändå druvor från vulkanisk jordmån och höghöjdsviner. Ett vin jag uppskattar mycket och där topografin verkligen kommer till uttryck är Alegoría från Gualtallary i Mendoza, Argentina!

Höghöjdsvin

Argentina har länge fascinerat mig, inte minst vinerna från Mendoza och alla dess subområden. Just kombinationen av varma dagar på hög höjd där sedan natten kommer och temperaturen sjunker drastiskt skapar något unikt. Mixen av solmogen frukt men med otrolig skärpa, fräschör och renhet är för mig något jag ofta associerar till just höghöjdsargentina och slutresultatet är ju bara så gott att matcha till måltiden!

Gualtallary hör till vinregionen Tupungato som i sin tur räknas in i Uco Valley. Mendoza helt enkelt och det är just alla dess underområden som är fascinerande att lära känna för sina olika stilar. I mitt vintips Alegoría från producenten Bodega Navarro Correas handlar det om en malbec som handskördats från allt mellan 900 och 1200 meters höjd. Inte de enklaste av förutsättningar men de främsta odlingslägena i vinvärlden bjuder ju sällan på en dans på rosor!

Niklas om 2018 Alegoría Malbec Reserva

Initialt så skickar det mörkfärgade vinet nästan ut Bordeauxliknande drag men med luft i glaset så landar det till slut i en skön mix av det örtiga landskapet med uppbackning av en distinkt violton samt sval men generös mörk bärfrukt, främst björnbär och cassis. Faten är i bakgrunden men pockar inte på någon större uppmärksamhet. Smaken; bussigt bärig men ändå stram och där en syra typisk för högre höjder drar mot blodgrape hållet till och maxar fräschören. Lagringen på fat kikar mer fram nu men aldrig på bekostnad av ursprung. Skön violpastill i det rätt långa avslutet.

Intrycket: 88 LGP

Alltså, det är rätt mycket vin för pengarna här och dessutom inget vin som har bråttom utan fem års lagring lär enbart fördjupa smakerna. Mat till? Tja, det är ju rätt svårt att inte fastna i charkdisken och stå och kika på de bättre nötdetaljerna…hemslungad bearnaise och pommes till och lyckan är gjord!

Bodega Navarro Correas Alegoría kostar 119 kr för en flaska (75 cl, 14%), har artikelnummer 2161 och finns i närmare 250 butiker. Till resten beställer du utan extra kostnad >>>

RELATERAD LÄSNING