Hem Vinvärlden Det är något alldeles speciellt med magnumflaskor!

Det är något alldeles speciellt med magnumflaskor!

av Livets Goda

Napa Valley är inte bara USA:s mest kända vindistrikt, det är också ett av de främsta i vinvärlden. Här finner du framförallt de klassiska cabernet sauvignon- och chardonnayvinerna och med mer än 400 vinerier så är utbudet enormt. Med kändisskapet drar dock vinerna ibland iväg till astronomiska summor. Men det finns pärlor även här, viner som ger dig Napa-känslan utan prislappar därefter. Ett vineri vi följt under flera år är Black Stallion, den gamla hästfarmen som blev till vinegendom och vars land blev inspelningsplats för Francis Ford Coppola och dennes klassiker ”Apocalypse Now”. Den senast lanserade årgången av egendomens cabernet sauvignon, 2017,  är så tilltalande att det blir till att poppa en magnum med vänner!

2017 i Napa Valley kanske mest av allt går till historien som året då elden härjade och ödelade vingårdar och vinerier. Det mesta var skördat när elden slog till men de som var för nära bränderna drabbades likväl antingen genom rökskadade viner eller än värre, brann ner till grunden. Black Stallion förskonades och det är tacksamt för deras 2017 hör till de mer eleganta och förföriska vi provat från egendomen som ligger på den vackra vinrutten Silverado Trail.

Livets Goda om 2017 Black Stallion Cabernet Sauvignon på magnumflaska

Det är väldigt, väldigt lätt att falla för detta vin som kopplar på charmen från första sniffen. Den mörkbäriga frukten som backas upp av färsk mynta, örtblommighet och ceder samt snygga fat flirtar med sinnena och intrycket drar mot det eleganta även om mognaden är tydlig. Fräschören i doften bekräftas av smakprofilen där mörka söta bär lyfts framåt av en silkig men tät tanninstruktur, kryddiga undertoner och skärpt syra i bästa Napa-anda. Det är mjukt och behagligt men ändå med djupet för att locka till ytterligare klunkar. För att uttrycka sig i klarspråk; det är supergott!

91 LGP

Det är något speciellt med att ställa fram en magnumflaska och särskilt när man kan få en Napa Cab för under femhundringen så är det en no-brainer. Grillar du nötkött i sommar så lär denna bli pricken över i:et! En flaska (1500 ml, 14,5%) av 2017 Black Stallion Cabernet Sauvignon kostar 499 kronor och har artikelnummer 72524. Flaskan beställer du till din föredragna Systembolagsbutik. Vinet finns även i 75 cl-flaska.

RELATERAD LÄSNING