Hem Vinvärlden Det bästa av Douro, Portugal Del 1: Andreas Larsson provar vita viner

Det bästa av Douro, Portugal Del 1: Andreas Larsson provar vita viner

av Livets Goda

Dessa viner är först och främst gjorda av unika druvsorter, de är allt som oftast en field blend eller assemblage där terroir betyder mer än druvsort och det hela blir så mycket roligare! Både det aromatiska uttrycket och texturen särskiljer sig ju rätt rejält från majoriteten av världens viner och vin med tydlig adress är ju alltid att föredra. Poäng enligt Livets Godas 100-poängsskala.

2015 Niepoort – Coche
93 LGP
Ja, här känns det ju verkligen var inspirationen ligger! Oerhört snygga fat, fin reduktion med diskreta frukttoner – mandel, krossade nötter, sval stenfrukt och mogen citrus. Bra bett och extrakt i en medelfyllig kropp med lång, ren, mineralig finish. Strålande renhet, nyans och friskhet.

2015 Niepoort – Redoma Reserva
92 LGP
Återigen så visar mästaren vad skåpet skall stå med sina precisa viner, blint så toppar hans exempel vanligtvis de vita vinerna från Douro. Även de röda tillhör toppskiktet även om där finns en aningen större konkurrens. Lätt gyllene färg med en ren, stenig och diskret doft, ändå med mogen frukt, mogna citrustoner, persika och blommiga toner. Medelfylligt med en stram kärna, fint extrakt, en liten krämighet, smakintensivt och ihärdigt men stor längd, finess och personlighet. Utsökt drickbarhet och friskhet utan att sakna substans.

2016 Wine & Soul Guru
92 LGP
Återigen ett fint “burgundiskt” exempel med väl avvägda fat, fin nötighet, mogen men diskret stenfrukt, friska toner av citrongräs och ingefära. Bred men frisk smak med bra grepp och extrakt, nötiga toner, sval stenfrukt, citrus och krossad sten, fyllig, lång, ren och frisk med bra nyans och lager.

2014 Vertice Branco Grande Reserva
92 LGP
Ännu ungdomligt blek, briljant färg. Ren doft, med steniga toner, krossad gul frukt och mogen citrus med lite kryddiga ingefärstoner. Bra bett på smaken med en fyllig kärna frukt, inga kännbara fat och bra extrakt. Rent stenigt och saliverande utan att sakna frukt, mycket lång och ihärdig finish.

2015 Duas Quintas Reserva
91 LGP
Briljant ung och blek färg. Doften har bra djup och nyans med lager av sval stenfrukt, citrus och krossad skiffer, smaken är bred och intensiv med en hög friskhet och påtagligt extrakt, mycket stabil och lång finish, utsökt.

2015 Lavradores de Feitoria Meruge (Viosinho)
91 LGP
Blek och briljant färg. Burgundisk doft med fin reduktion, lätt nötighet, mogen citrus och zest med ung stenfrukt, mandel, diskreta fat och en bra munfyllnad, mer friskhet än bredd med bra substans och en lång intensiv finish, klassiskt torr, med bra bett, strålande!

2015 Branco da Gaivosa Grande Reserva
91 LGP
Malvasia, gouveio, arinto och avesso från vingårdar belägna 500 meter över havet som vetter mot öst och nord.
Fin fathantering, definitivt burgundiskt men med ett annat aromatiskt uttryck med lite mer aromatisk frukt, mogen men stram och finessrik med tjusig ek, krossade nötter en medefyllig struktur med bra bett och friskhet, lång, nötig och nyanserad finish. Strålande upptäckt och finfin potential.

2015 Quinta de la Rosa – La Rosa Reserva Branco
91 LGP
Briljant, ljus halmgul. Stilig doft med fina fat, nyanserad doft med mogen gul frukt, citrus, lime och lättrostade nötter. Smaken är frisk och fyllig återigen skulle jag nämna en burgundisk stil även om vi har mer uttalad frukt här, lång, kraftfull och saliverande finish.

2016 Maçanita
90 LGP
Ren briljant halmgul färg med en ungdomlig grön ton. Ren och blommig doft med toner av citrongräs, lime, ljus stenfrukt och färsk ananas, ingen ek känns närvarande. Smaken har medelvikt med utsökt grepp och extrakt, frisk och briljant palett med toner av citrus, ingefära och citrongräs och en tydlig stenighet. Härligt stram finish med stor längd och bra bett, utsökt renhet.

2016 Quinta Vale D. Maria CV
90 LGP
Ung briljant, blek färg. Exotisk doft, apelsin och citrus zest, gul frukt, nötter, och torra kryddor. Fyllig struktur med bra extrakt, frisk, lång och nyanserad med bra vikt och dimensioner. Ungdomligt men ack så gott – snygg och precis vinmakning.

2015 Santos da Casa – Fazem Milagres (Viosinho, Rabigato, Gouveio)
89 LGP
Lätt gyllene färg. Intensive doft, citrusolja, päron, äpple och lite aromatiska druvigs toner. Mycket bra grepp och bett på smaken, fint extrakt och en briljant friskhet, ren frukt med krossat äpple och citrustoner, balanserad skalbeska och en lång krispig finish.

2015 Quinta do Vallado Reserva
89 LGP
Ungdomlig., blek med grönt skimmer. Nyanserad doft med diskreta fat, mogen stenfrukt och citrus, hög mognad men med mer sten och nöt än frukt. Bra bett på smaken, strax över det medelfylliga segmentet med utsökt friskhet, lång och greppig finish med bra nyans och kraft.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING