Hem Vinvärlden Det finns inga genvägar till högklassig Amarone!

Det finns inga genvägar till högklassig Amarone!

av Livets Goda

Amarone, svenskens favorit under många år, har blivit något av en djungel med det ena bottennappet efter det andra. Fokus har förflyttats till pris på bekostnad av kvalitet och den som kan sin Amarone vet att det inte existerar några quick fixes eller genvägar. Men trygga bastioner finns, producenter som kan sina grejer och som år ut och in levererar toppklass i segmentet. Zenato och husets Amarone della Valpolicella Classico hör onekligen till dessa!

Zenato verkar i det som är hjärtat av Valpolicella; Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Dessutom lägger Zenato fokuset på corvina, rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktes för blott ett par decennier sedan och som alltmer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. 2016-buteljeringen som nu återfinns på Systembolagets hyllor håller hög klass och det är också Livets Godas Dryckestips denna vecka.

2016 Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Ganska omgående så hintar 2016-buteljeringen om sin storhet som årgång. Det är inte generositeten och värmen som 2015 utan här fokuseras det mer på finess i det täta och extraktrika med ett svalare anslag. Som så ofta med Zenatos toppviner så krävs det lite tålamod innan doft och smak öppnar upp men när det väl sker efter en stund i glaset så strömmar det ut svarta körsbär och victoriaplommon tillsammans med en torkad örtbukett, viol och lakrits rot, allt inlindat i fint sandelträ, Valrhona och fuktig tobak. Smaken andas finstämdhet och visar upp ett ljusare anslag där körsbären blir mer transparenta samtidigt som det finns en skön kärnkärv bitterhet som balanserar vinets lilla sötma. Tanninerna biter fint, syran är excellent och tätheten samt fräschören skvallrar om ett vin med stor livslängd. Avslutet är långt, torrt och kryddigt, lätt trärökigt och en diskret citrusnyans tillskriver vi årgången. En amarone som mer gör sig som kontemplationsvin tillsammans med en lagrad parmesan med stora saltkristaller. En riktig amarone helt enkelt!

93 p

Zenatos Amarone della Valpolicella Classico finns i drygt 80 Systembolagsbutiker. En flaska (75 cl, 16,5%) kostar 399 kronor och har artikelnummer 32145.

Till dig som gärna lagrar vin och har förutsättningarna; 2016 har strukturen för minst två decennier och lär under resan dit bjuda på många sköna pit stop.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING