Hem Vinvärlden Det här är riktigt bra Pio Cesare!

Det här är riktigt bra Pio Cesare!

av Livets Goda

Pio Cesare är ett typiskt, traditionellt familjeföretag, med anrika traditioner, som tas över av generationer som kommer. Verksamheten styrs idag med fast hand av Pio Boffa som har ett antal generationer före sig i den vinproducerande firman. I veckans Dryckestips får ni en genomgång av Pio Cesares aktuella Barolo i årgången 2015.

En fenomenal Barolo från Pio Cesare

Pio Boffa och Cesare Benvenuto, som äger bolaget, utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba, den gamla staden med anor sedan romartiden och som idag är navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

Chefredaktör Enquist om 2015 Barolo, Pio Cesare
Pio Boffa och Cesare Benvenuto har lyckats ta sitt Pio Cesare in i nya tider och den nya världen utan att tappa bort sin själ och sin klassiska ursprungsstämpel, men med förfining och putsning. Ut med det gamla, centrifugera och sedan in med det gamla igen men pånyttfött.

Generationsväxlingen går bra och denna Barolo är en i raden av ypperliga bevis på detta. Den violettröda frukten ger spänst och mognad på samma gång, den mineraliska gravitationen är fenomenal och ger närapå förutom syra och frisk stuns, en lätt vibrerande blodcitrusvind i den förföriskt lakritshintade violiserade fruktsötma frukten bjuder på i sina vindar av blommiga rosor och – längre in i resan in i resan – fuktiga höstlöv och viss tobak.

Det finns ett underbart sandpappersmotstånd i tanninerna som ger skärpa utan att skapa tungt motstånd. Tvärtom, det råder en förunderlig spirituell kraft i detta vin som gör att det känns… levande.

Den melankoliska bitterljuva Piemontekänslan i bra viner därifrån som gör mig sådär sorgset lycklig i mitt humör infinner sig. Vinet spelar i moll men ger mig dur i själen. Feeling blue som det kanske heter på engelska. Som att beskåda en vacker solnedgång i Karibien, eller svenska skärgården. Ni som fattar ni fattar.

Och igen, när vinet fått sin timmes dekantering i glas eller karaff: denna sensuella och mörkt strama sötma som ligger i vinet måste upplevas i praktiken. Liksom den fuktiga tobaks- och lätt aromatiska höstlöviga näsan som efterhand harmoniserar sig i glaset. Det finns en krydda i vinet, men den är så väl integrerad. I kanterna av tanninerna biter sig frukten förtjänstfullt kvar och det torra blir aldrig torrt och stryket. Det finns en kraft i vinet samtidigt som det är ytterst elegant och sensuellt i intensitet och koncentration.

Det här är riktigt bra Pio Cesare!

95 LGP  

2015 Barolo, Pio Cesare
Art.nr 74295 (750 ml), 14,5%, 659 kr
Piemonte, Italien

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Vinifiering
Druvorna skördas från mitten av oktober. Musten jäses i rostfria tankar med totalt två veckors skalkontakt. Vinet mognar till ca 70% under 3 år i botti (stora ekfat) och resten i helt nya franska ekfat (Allier) under 2 år

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING