Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till på semestern. Att så många svenskar väljer att prioritera god mat och dryck tycker jag känns väldigt kul och en trend jag hoppas vi ser mer av. Tidigare har man inte lagt så mycket fokus på detta utan mer sett maten som ett nödvändigt ont och en onödig paus från solen. Det märks att allt fler svenskar blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig, även på resande fot. Att testa nya maträtter från helt andra kulturer är ju ett sätt att resa i sig, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Maten viktigare bland kvinnor än män
I undersökningen framkom det även att kvinnorna i högre grad än män prioriterar god mat och dryck på resan, 73 % mot 68 %. Männen svarade istället att de hellre lägger sina pengar på ett bra boende. Varför kvinnor i högre grad prioriterar god mat och dryck går bara att spekulera i men kanske finns det ett större intresse för mat bland kvinnor? Det är ju främst kvinnor som följer bloggar och influencers och dessa pratar ju i allt större grad om mat och dryck i sina kanaler.

Backpacking har blivit flashpacking på allvar
Bland de olika åldersgrupperna som svarat i undersökningen är det den yngre gruppen (16-34 år) som lägger störst del av reskassan på mat och dryck. 75 % av dessa svarar att de prioriterar mat när reskassan ska delas upp. Detta jämfört med den äldre gruppen (56-79 år) där endast 62 % prioriterar på samma sätt. Där försvann myten om att yngre människor backpackar och äter på enklare hål i väggen. Backpacking har blivit flashpacking på allvar då det även är den yngre gruppen lägger mest pengar på boendet.

Maten allra viktigast för göteborgarna
Svaren och prioriteringarna skiljer sig beroende på vart i landet man bor. De som prioriterar mat och dryck allra minst på resan är de som bor i övre Norrland (58%). De som däremot tycker att maten är det absolut viktigaste är göteborgarna där hela 81 % menar att maten är det man helst lägger sina pengar på. Göteborgarna är också de enda som prioriterar maten framför boendet (81% mot 75%).

Boende en annan stor post
En annan stor post som svenskarna lägger sina pengar på är boendet. Här svarar 70 % att man lägger en stor del av budgeten på ett bra boende. Samtidigt visar samma undersökning att svenskarna vill att boendet ska vara prisvärt. Med andra ord betyder prisvärt i det här sammanhanget inte samma som billigt. Svenskarna är villiga att betala pengar för ett bra hotell med centralt läge, hög standard med bra faciliteter samt service minded personal. Trenden med boutiquehotell har ökat stort även utanför Sveriges gränsen. Här hemma har vi sett den trenden sedan några år tillbaka.

 

Frågan som ställdes var ” Vad lägger du helst pengar på när du reser privat?”

  1. Mat och dryck / Boendet
  2. Upplevelser på plats
  3. Flygresan
  4. Shopping
  5. Fysiska aktiviteter

*Topplistan är baserad på en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Resia. I undersökningen kunde man välja 3 alternativ


Nya Nespresso Vertuo

Övrigt Nespresso lanserar nu en av de största nyheterna i företagets…
23 Oct, 2018

Nu kan du laga maten som format världshistoriens största genier

Mat och Restaurang Tror du på talspråket ”Du är vad du äter”? I…
23 Oct, 2018

Mackmyra släpper en ny ekologisk gin: Lab Distillery Organic Gin

Whisky och Bourbon Imorgon den 24 oktober lanserar det svenska dryckeshuset Mackmyra en…
23 Oct, 2018

Collective Arts släpper ny IPA smaksatt med färsk persika

Whisky och Bourbon Kanadensiska craft bryggeriet Collective Arts Brewery har tagit Sverige med…
23 Oct, 2018

Celsius lanserar årets vintersmak i en limited edition

Övrigt Celsius, lanserar årets vintersmak Ginger Ale med nejlika, i en…
23 Oct, 2018

Favoriter från Moët Hennessy till Systembolaget

Vin Tre favoriter från Moët Hennessy lanseras nu tillfälligt i Systembolagets…
23 Oct, 2018

Här är alla vinnare på Restauranggalan 2018

Mat och Restaurang Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av…
23 Oct, 2018

Långbro Värdshus vann priset Årets Arbetsplats

Mat och Restaurang Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson i spetsen förärades priset Årets…
23 Oct, 2018

Den svenska äppelodlingen växer snabbare än någonsin

Övrigt Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats påtagligt under…
23 Oct, 2018

Sveriges Aladdinask får ny design

Övrigt Årets nyhet från Aladdin är något utöver det vanliga. Detta…
23 Oct, 2018

Ingen jul utan Leksands Knäckebröd

Övrigt För femte året i rad bakar Leksands knäckebröd Årets julknäcke.…
23 Oct, 2018

Lidl kommer till Knivsta

Övrigt Lidl Sverige växer i snabb takt och hade 2017 bäst…
23 Oct, 2018

Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage…
22 Oct, 2018

Strandvägen 1 och Årets Kock i unikt samarbete under Love November

Mat och Restaurang Med start den 1 november får Strandvägen 1 i Stockholm…
22 Oct, 2018

Santa Maria står värd för Svenska Kocklandslagets sista träning innan VM

Mat och Restaurang Den 25 oktober gör Svenska Kocklandslaget sin sista varmköksupplagning inför…
22 Oct, 2018

Kvinnliga kocknätverket TakeOver tar över köket på Banken Bar & Brasserie

Mat och Restaurang Nästa anhalt i TakeOvers gästspelsturné är Banken Bar & Brasserie…
22 Oct, 2018

Goose Island lanseras på svenska marknaden

Vin Chicagobryggeriet Goose Island tar plats på den svenska marknaden och…
22 Oct, 2018

Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Yirgacheffe från Etiopien

Övrigt Månadens smakupplevelse från Kafferosteriet Koppar är alltså Yirgacheffe från Etiopien…
22 Oct, 2018

Happy Tammsvik lanserar egen hantverksöl - En Roligare Lager

Whisky och Bourbon Nu har Happy Tammsvik en ny lager på lager. Det…
22 Oct, 2018

Barebells lanserar nyhet: Chocolate Brownie Limited Edition

Övrigt Årets glassigaste julnyhet är här – Barebells Chocolate Brownie. En…
22 Oct, 2018
Artikelarkivet