Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till på semestern. Att så många svenskar väljer att prioritera god mat och dryck tycker jag känns väldigt kul och en trend jag hoppas vi ser mer av. Tidigare har man inte lagt så mycket fokus på detta utan mer sett maten som ett nödvändigt ont och en onödig paus från solen. Det märks att allt fler svenskar blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig, även på resande fot. Att testa nya maträtter från helt andra kulturer är ju ett sätt att resa i sig, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Maten viktigare bland kvinnor än män
I undersökningen framkom det även att kvinnorna i högre grad än män prioriterar god mat och dryck på resan, 73 % mot 68 %. Männen svarade istället att de hellre lägger sina pengar på ett bra boende. Varför kvinnor i högre grad prioriterar god mat och dryck går bara att spekulera i men kanske finns det ett större intresse för mat bland kvinnor? Det är ju främst kvinnor som följer bloggar och influencers och dessa pratar ju i allt större grad om mat och dryck i sina kanaler.

Backpacking har blivit flashpacking på allvar
Bland de olika åldersgrupperna som svarat i undersökningen är det den yngre gruppen (16-34 år) som lägger störst del av reskassan på mat och dryck. 75 % av dessa svarar att de prioriterar mat när reskassan ska delas upp. Detta jämfört med den äldre gruppen (56-79 år) där endast 62 % prioriterar på samma sätt. Där försvann myten om att yngre människor backpackar och äter på enklare hål i väggen. Backpacking har blivit flashpacking på allvar då det även är den yngre gruppen lägger mest pengar på boendet.

Maten allra viktigast för göteborgarna
Svaren och prioriteringarna skiljer sig beroende på vart i landet man bor. De som prioriterar mat och dryck allra minst på resan är de som bor i övre Norrland (58%). De som däremot tycker att maten är det absolut viktigaste är göteborgarna där hela 81 % menar att maten är det man helst lägger sina pengar på. Göteborgarna är också de enda som prioriterar maten framför boendet (81% mot 75%).

Boende en annan stor post
En annan stor post som svenskarna lägger sina pengar på är boendet. Här svarar 70 % att man lägger en stor del av budgeten på ett bra boende. Samtidigt visar samma undersökning att svenskarna vill att boendet ska vara prisvärt. Med andra ord betyder prisvärt i det här sammanhanget inte samma som billigt. Svenskarna är villiga att betala pengar för ett bra hotell med centralt läge, hög standard med bra faciliteter samt service minded personal. Trenden med boutiquehotell har ökat stort även utanför Sveriges gränsen. Här hemma har vi sett den trenden sedan några år tillbaka.

 

Frågan som ställdes var ” Vad lägger du helst pengar på när du reser privat?”

  1. Mat och dryck / Boendet
  2. Upplevelser på plats
  3. Flygresan
  4. Shopping
  5. Fysiska aktiviteter

*Topplistan är baserad på en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Resia. I undersökningen kunde man välja 3 alternativ


Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019

Kikärtskakor från Friggs - en innovation i butikshyllan

Mat och Restaurang Kikärtan har tagit Sverige med storm de senaste åren, med…
11 Jun, 2019

Löfbergs möter framtiden på The Lobby

Mat och Restaurang Kafferosteriet Löfbergs vill lära sig mer om hur kaffeupplevelsen kan…
11 Jun, 2019

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Vin Idag den 11 juni släpps det några kvalitativa viner från…
11 Jun, 2019

Limited Edition från Maldon havssalt

Mat och Restaurang Maldon havssalt lanserar för första gången på den svenska marknaden…
11 Jun, 2019

När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas…
11 Jun, 2019

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Övrigt Hur mycket skräp samlades in? Vad var det konstigaste fyndet?…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet