Det här lägger svenskarna mest pengar på när de reser utomlands

Livets Goda 21 Sep, 2018
Övrigt – Det är många roliga saker reskassan ska räcka till på semestern. Att så många svenskar väljer att prioritera god mat och dryck tycker jag känns väldigt kul och en trend jag hoppas vi ser mer av. Tidigare har man inte lagt så mycket fokus på detta utan mer sett maten som ett nödvändigt ont och en onödig paus från solen. Det märks att allt fler svenskar blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig, även på resande fot. Att testa nya maträtter från helt andra kulturer är ju ett sätt att resa i sig, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Maten viktigare bland kvinnor än män
I undersökningen framkom det även att kvinnorna i högre grad än män prioriterar god mat och dryck på resan, 73 % mot 68 %. Männen svarade istället att de hellre lägger sina pengar på ett bra boende. Varför kvinnor i högre grad prioriterar god mat och dryck går bara att spekulera i men kanske finns det ett större intresse för mat bland kvinnor? Det är ju främst kvinnor som följer bloggar och influencers och dessa pratar ju i allt större grad om mat och dryck i sina kanaler.

Backpacking har blivit flashpacking på allvar
Bland de olika åldersgrupperna som svarat i undersökningen är det den yngre gruppen (16-34 år) som lägger störst del av reskassan på mat och dryck. 75 % av dessa svarar att de prioriterar mat när reskassan ska delas upp. Detta jämfört med den äldre gruppen (56-79 år) där endast 62 % prioriterar på samma sätt. Där försvann myten om att yngre människor backpackar och äter på enklare hål i väggen. Backpacking har blivit flashpacking på allvar då det även är den yngre gruppen lägger mest pengar på boendet.

Maten allra viktigast för göteborgarna
Svaren och prioriteringarna skiljer sig beroende på vart i landet man bor. De som prioriterar mat och dryck allra minst på resan är de som bor i övre Norrland (58%). De som däremot tycker att maten är det absolut viktigaste är göteborgarna där hela 81 % menar att maten är det man helst lägger sina pengar på. Göteborgarna är också de enda som prioriterar maten framför boendet (81% mot 75%).

Boende en annan stor post
En annan stor post som svenskarna lägger sina pengar på är boendet. Här svarar 70 % att man lägger en stor del av budgeten på ett bra boende. Samtidigt visar samma undersökning att svenskarna vill att boendet ska vara prisvärt. Med andra ord betyder prisvärt i det här sammanhanget inte samma som billigt. Svenskarna är villiga att betala pengar för ett bra hotell med centralt läge, hög standard med bra faciliteter samt service minded personal. Trenden med boutiquehotell har ökat stort även utanför Sveriges gränsen. Här hemma har vi sett den trenden sedan några år tillbaka.

 

Frågan som ställdes var ” Vad lägger du helst pengar på när du reser privat?”

  1. Mat och dryck / Boendet
  2. Upplevelser på plats
  3. Flygresan
  4. Shopping
  5. Fysiska aktiviteter

*Topplistan är baserad på en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Resia. I undersökningen kunde man välja 3 alternativ


Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019

Svegro lanserar nyheten grekisk basilika

Mat och Restaurang Svegro utökar sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den…
19 Feb, 2019

Pastan för alla tillfällen

Mat och Restaurang Svenska Dryckesmässor passar här på att inspirera med ett recept…
19 Feb, 2019

Santa Maria slår världsrekord i tortillastapling

Mat och Restaurang Det officiella världsrekordet i tortillastapling ligger på 68,6 centimeter. Men…
19 Feb, 2019

För åttonde året i rad - Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout – Kindred Spirits släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 8 mars släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn…
19 Feb, 2019

Gammel Dansk i storformat! - Nyhet i Systembolagets beställningssortiment

Whisky och Bourbon Den 14:e Januari 2019 lanseras klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
18 Feb, 2019

Forever Arctic Sea

Övrigt Har du koll på om du får i dig den…
18 Feb, 2019

70-talsfavoriten CAR är tillbaka

Övrigt Den mest sålda läskedrycken på Rigelloflaska under 1970-talet, CAR, gör…
18 Feb, 2019

Ghost släpper Juniper Gin

Whisky och Bourbon När svenska rock-titanerna Ghost tar sig an dryckesvärlden gör de…
18 Feb, 2019

​Nyhet: Löfbergs ICE Coffee Oat

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs utökar sitt sortiment iskaffe med ICE Coffee Oat,…
18 Feb, 2019

Låt den gula etiketten leda vägen

Vin Det lyser gult på Systembolagets Australienhylla. Wolf Blass Yellow Label…
18 Feb, 2019

TOMP tar över skotsk whiskyportfölj och amerikanskt bourbonhus

Vin TOMP Beer Wine & Spirits AB växer just nu snabbt…
15 Feb, 2019

Lansering av Diplomaticó Distillery Collection No3 Pot Still Rum

Whisky och Bourbon Idag lanseras No 3 i Diplomáticos unika kollektion av rom…
15 Feb, 2019
Artikelarkivet