Hem Vinvärlden Det lilla blir stort, det stora blir ödmjukt, det ödmjuka blir stolt.

Det lilla blir stort, det stora blir ödmjukt, det ödmjuka blir stolt.

av Livets Goda

Ljudlige Charles Smith är onekligen ett unikum i vinvärlden, vilket vi framhävt år efter år – och det kanske förklarar varför hans viner också är det. Ljudliga alltså. Fruktblyghet eller tillbakadrivna viner är inte något som vi ofta sätter i kontext med Charles Smith. Men, och det är viktigt att tillägga, i det här finns både finess och elegans. Det finns ursprung och terroir identitet. Låt oss kalla det kraft med vett och etikett.   

Substance CS består till hundra procent av cabernet sauvignon och druvorna kommer från tre olika vinlägen; Goose Ridge, Frenchman Hills och Coyote Canyon. Vinet har lagrats i 12 månader på franska fat (varav 50 procent nya) och årgången 2018, som nu tagit steget in på Systembolaget, är således vårt Dryckestips denna vecka.

Chefredaktör Anders Enquist om nya årgången av 2018 Substance CS

Vi kan direkt fastslå att 2018 av detta vin har en ”hard act to follow” då ett av årets verkliga vinkap i ”under 200 kronors klassen” var årgång 2017 av Substance CS. För att vara Charles Smith så var 2017 en för honom eftertänksam och nyanserad årgång. Party on direkt men med de rena vita handskarna på. Det var en superbt generös estradör.

Jag kan faktiskt inte säga vilken årgång jag sätter högre än den andra. Samma vin men med skillnader i temperamentet. 2018 känns och jag säger inte bättre utan… lite väldigare. 2018 kör fullblodad och funkig souldisco från första stund. Det finns ingen startsträcka, det är pang in i kaklet omedelbart, och det är underbart.

Att 2018 var det åttonde varmaste året dittills i Oregon hjälpte naturligtvis till att ge en stor mognad i frukten vilket har skapat ett vin med ytterst följsamma och mjuka tanniner, men de finns där, vilket också då hjälper till att ge vinet stadga och inte spåra ut i ett okontrollerat funksväng.
Vi pratar i det generösa utspelet sans och vett, vi pratar balans, kurshållning och kompass.
Det finns ett tydligt fingeravtryck i detta vin, kalla det ursprung och identitet. Det är bara att nosa på vinet så sprider de typiska för vingårdsområdet lätt aromatiskt lakritsmålade och tobaksfuktigt örtvegetala vindarna liksom de mörka mineraliska basspelet i gom.

Frukten är som sagt mycket opulent och förledande i sin mörka mogna bärighet av blåbär, björnbär, plommon och svarta vinbär. Det är svårt att värja sig, det är svårt att vara oberörd.  Mogenheten har också gett en oblyg fruktsötma och det är där det mineraliska och vegetala kliver in och ger syra och luft.
Jag skrev ”väldigt” inledningsvis, men är det något den gode Charles Smith finslipat till närapå fulländning under sin tid som vinmakare är att ge det mäktiga som ligger som grund i hans största viner, nyanser och transparens. Vänder vi på det så har han utvecklat en väldighet i hans viner som inte ses som ”stora”. Det lilla blir stort, det stora blir ödmjukt, det ödmjuka blir stolt.

2018 Substance CS plockar upp stafettpinnen och håller vinet kvar som aspirant till årets vinkap ”under 200 kronors klassen”, och det är underbart!

92 poäng

2018 Substance CS (cabernet sauvignon)
Nr 74083, 14,5% (750 ml), 179 kr
Washington State, USA

Vinet finner man på cirka 40 Systembolagsbutiker. Finns den inte i föredragen butik så kan man smidigt beställa den dit här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING