Hem Vinvärlden Det nya vinet är här – 2018 Beaujolais Nouveau har anlänt

Det nya vinet är här – 2018 Beaujolais Nouveau har anlänt

av Livets Goda

Livets Goda-redaktionen provar fyra olika Beaujolais Nouveau idag och den absolut största nyfikenheten kring vinerna cirkulerar främst kring årgången, 2018. Ännu ett stort år på g och producenterna har varit lyriska över potentialen som skörden uppvisar. 2015-nivå har det talats om, sannolikt större, men den som älskar sin mer klassiska Beaujolais är inte omedelbart lyrisk över liknelsen då årgången är mer åt det pampiga hållet med högre alkohol och kraft i saften. Då är 2016 kanske att föredra. Men i Beaujolais är man såklart lyckliga då regionen åter är på banan, vinerna efterfrågas och man har lyckats ta sig ur den besvärliga sits som man ironiskt nog själv satte sig i med nouveau-vinerna.

Varför Beaujolais?

Nouveau, vin från senaste skörden och släppt kort tid efter att det skyndsamt jäst färdig, är ingen unik företeelse för Beaujolais. Du finner det även i andra regioner världen över. Vissa har blott kopierat konceptet men lika många har i det tysta släppt ungt vin. Att det blev så pass stort i just denna del av Frankrike har flera orsaker men den enskilt största sitter kanske i druvan, gamay passar nämligen förträffligt till tidig release. Samma sak kan man inte per automatik säga om en tanninstinn cabernet från Bordeaux och i Bourgogne, ja vem vill släppa dyrbara druvor till ett vin som man inte får lika mycket betalt för? 

Beaujolais hade dock inga högre priser när konceptet tog fart under efterkrigstiden och snabbt fick man igång en efterfrågan. Till en början släpptes vinerna i mitten av december, ju mer populärt det blev och skickliga producenter fick med utlandet så var hux flux 15 november datumet att minnas. En utstuderad marknadsföringsplan var född. Särskilt England hoppade på trenden och Nouveau-släppet utvecklades till något som snudd på kunde liknas vid regelrätta fylleslag. Svenskarna var lite senare på pucken men under framförallt 80-talet och en bit in på efterföljande decennium så var det en händelse som hamnade i blickpunkten. Nu hade nouveau fått nya regler vilket innebar samma som dagens, att det var den tredje torsdagen i november som lanseringen skedde.

Att det blev poppis på hemmaplan har säkert sin förklaring i att det plötsligt, en dag i november, blev legitimt att dricka alkohol, något som inte alls kunde tas för givet i dåtidens än mer alkoholkonservativa Sverige. Svensken greppade såklart ögonblicket.

Mängden Beaujolais som såldes gjorde att vissa producenter kunde fokusera på de unga vinerna och casha in kort efter skörd, något som också födde girigheten. Och med tiden så blev vinerna följaktligen också sämre samtidigt som den lätta vinstilen blev mäkta impopulär och ersattes av kraft, fat och extraktion. Till slut drog Beaujolais Nouveau med sig hela Beaujolais ner i träsket och girigheten hade fått sig en rejäl törn. Givetvis fanns det producenter som gjorde seriös gamay hela tiden men de var av hantverksstorlek och hade sina fans redan. Men namnet Beaujolais gav inga större lustar hos vinnörden…

Skandalen

Till råga på allt, mitt i nerturen, så kom en skandal upp till ytan när fransk polis kom en större sockerliga på spåren. Socker som köpts utanför regionen av mellanhänder, så mycket det bara gick och utan att lämna spår efter sig via sparandet av kvitton, hamnade i Beaujolais och det talades om hundratals ton under en treårsperiod. Sockret användes helt sonika för att boosta usla viner som säkerligen led av såväl dåligt väder men också efter många års hård besprutning och kemisk gödning vilket gjort rankorna skröpliga. Socker var räddningen. Tills fusket avslöjades.

Återhämtningen

När allt är som mörkast så finns det inget riktigt som får Beaujolais att lyfta bland den bredare publiken och det är då vinjournalismen allt mer börjar få upp ögonen för de klassproducenter som agerat hela tiden i det tysta, producerat sina fina cru-viner men inte fått någon nämnvärd credd eller uppmärksamhet. När den fina 2009-årgången släpps sker det dock något och sakta börjar det luckras upp igen, de bättre vinerna får välförtjänt en hel del kritikers gillande. 

Och när bollen väl är satt i rullning så går det undan och allt fler upptäcker de små högkvalitativa odlare som brukar marken ekologiskt eller biodynamiskt och agerar ytterst försiktigt i källararbetet. Sociala medier gör sitt, sommelierer hittar sin hipsterregion och i fallet Beaujolais är det enkom glädjande att de som förtjänar respekt äntligen får den. 

Nouveau idag

I Frankrike är försäljningen av Nouveau ljummen numer, fransmannen har uppenbarligen inte glömt. Men i Japan har det varit stort hela tiden och i vissa delar av världen vaknar det åter till liv. I England, Skandinavien och USA inte minst. Men fokus är flyttat från att handla om enkla nouveauviner för att lika mycket vara en högtidsdag för Beaujolaisvinet rent generellt. Och det om något bådar gott för det unga vinets framtid och för regionen i stort!

Toppåret 2018 då? Ja, de fyra viner som finns i våra glas ger förhoppningsvis en indikation om vad som komma skall och i ett par av dem kan det definitivt skönjas en ytterst lovande frukt, inte minst i den Beaujolais Nouveau som kommer från firma Foillard. Vid provningen av nedanstående fyra viner har vi medvetet lämnat poängbedömning utanför det hela och lagt fokus på andra intryck såsom årgångsintryck och drickglädje. 

2018 Beaujolais Nouveau, Pierre Tonnelle

Det enklaste i sitt uttryck av de provade vinerna. De färska skogsbärstonerna dominerar, skumbananen som är så typisk för enklare Beaujolais är där och allt går i en aningen bångstyrig, lätt stil där örtighet och hallonsaft är honnörsorden. Harmlös men ganska anonym.

2018 Beaujolais-Villages Nouveau, Georges Duboeuf (inte tillgänglig på SB, Valid Wines) 

Ett steg upp i kvalitet och tätare skogsbärsfrukt, ett stänk blommighet, örtbukett och fin söt fruktmognad i smaken. Här får man onekligen en första indikation på årgångens fina mognad men i en lättsam stil. 

2018 Beaujolais Nouveau, Jean Foillard

Så seriöst som Nouveau kan bli. Här slår hallonen följe med körsbär och det finns en fin grönska och viss täthet i vinet. Framförallt smaken uppvisar en försiktig struktur mitt i all saft, syran är läskande och det här kan du absolut lagra kortsiktigt, säg dryga halvåret. Och så börjar vi bli sugna på att smaka de bättre lägena från 2018 och Foillard…

2018 Origine Vieilles Vignes, Beaujolais, Pierre-Marie Chermette (inte tillgänglig på SB, Handpicked Wines, skulle landa på 119 kr)

Ytterligare ett vin som bjuder på en seriös take på Nouveau. Äldre rankor, vissa uppåt åttio år, och det hinns även med en månads (!) fatlagring. Lite mörkare skogsbär, viss täthet i såväl doft som smak och fin solmogen men fräsch känsla. Pigg syra och till och med lite eftersmak. Återigen uppmuntrande indikation vad 2018 anbelangar.

Summa summarum. De producenter som håller Nouveau på en sund nivå och inte ödslar för mycket av sin frukt på det har valt rätt väg att gå. Fokus ska ligga på de riktiga Beaujolaisvinerna. Ändå är det ett småmysigt avbräck i vardagen. För vad skulle man annars göra, tredje torsdagen i november varje år?

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

RELATERAD LÄSNING