Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Det visste du inte om popcorn

Det visste du inte om popcorn

av Livets Goda

Det visste du inte: Den 19 januari är det internationella popcorndagen. Det firar Estrella med några krispiga fakta du garanterat inte visste om våra fluffiga favoritsnacks.

Det visste du inte

Det visste du inte om popcorn

Sveriges första färdigpoppade popcorn

Vad hände för 67 år sedan? Sputnik lämnade atmosfären. T-Centralen i Stockholm invigdes. Det sjunde inseglet hade premiär. Och Sverige fick sina första färdigpoppade popcorn. Året var 1957 och Estrella, som då låg i Alingsås, påbörjade produktionen av popcorn och potatischips.

Popcorn i rymden

Popcorn har ätits i rymden av bland annat astronauten Clayton C. Anderson. När han öppnade en påse karamellpopcorn i fartyget så spreds krossade popcornsmulor överallt. Trots kaoset och jagandet efter smulor så lyckades han till slut lösa problemet genom att försegla påsen och använda ett luftfilter för att fånga upp popcornböset.

Gråt inte över spillda popcorn

Kopiösa mängder popcorn har dumpats i havet. Varför? Jo, för när Kustbevakningen övat inför potentiella oljeutsläpp är det poppade popcorn som har används för att simulera olja i havet. Spillda popcorn beter sig ungefär på samma sätt som spilld olja. Så bli inte förvånad om du hittar lite popcorn vid strandbrynet.

Popcorn är inte lika som bär

Olika typer av majskorn som används till olika sorters popcorn. Till Estrellas färdigpoppade popcorn används en speciell sort som ger extra stora, extra goda och extra fluffiga popcorn. Riktiga biopopcorn liksom!

40 ton popcorn!

Alla älskar väl popcorn? Estrellafabriken i Göteborg producerar 40 TON(!) färdigpoppade popcorn varje månad till Svenska popcornälskare. Det är jättemycket, för att vara exakt.

Schyssta popcorn

Estrella var först i Norden med att utveckla mikropopcorn utan palmolja och utan perfluorerade ämnen i påsarna.

RELATERAD LÄSNING