Hem Vinvärlden Deutz Brut Classic – en stilsäker champagne

Deutz Brut Classic – en stilsäker champagne

av Livets Goda

Deutz är inget gigantiskt hus även om en årsproduktion på två miljoner flaskor kan låta mycket. Sätts det däremot i perspektiv så inser man snabbt att de inte hör till de stora spelarna. Istället så har de under många år funnits där i bakgrunden, levererat underbar Amour de Deutz, Cuvée William Deutz och Millésimé men även en stilsäker och lagringsbar Brut Classic.

”Smaken bjuder även den till….”

Just husets ansikte utåt, Brut Classic, är en champagne som är värd att ha några liggandes hemma av. Inte minst för att den utvecklas så fint med ett par extra år, utan även för att det är ett ganska komplext vin som gör sig precis lika bra som en stämningshöjare när gästerna anlänt som till en hel del smakrika rätter. Och så har den en riktigt läcker mousse med täta men små snälla bubblor.

Niklas om Deutz Brut Classic
Vid redaktionens stora årliga champagnegenomgång inför nyår så hamnar Brut Classic i våra glas blint. Och även om jag inte placerar den som just Deutz per automatik så är det enkom positiva ord jag skriver ner om drycken i mitt glas. Som den fina granny smith-karaktären vinet uppvisar, uppbackad av de klassiska tonerna av skolkrita. Men det finns en annan nyans också; gul frukt som tar sitt uttryck i form av vit persika men även gula saftiga plommon. Och så kikar det fram nougat och ett stänk apelsin. Med andra ord, gott om intryck och viss mognad kan skönjas.

Smaken bjuder även den till och det finns lite hull här vilket uppskattas. Den gula frukten får sällskap av lätt bokna äpplen där ett par är röda, diskreta honungsinslag, nötigheten kikar fram och likaså ett smörigt drag. Och så var det den där härligt expanderande moussen då som adderar så fint till helhetsupplevelsen. Förtjänstfullt torrt avslut med ren och snygg frukt. När flaskan visas blir man bara glad och konstaterar att kärleksaffären fortsätter.

”…enkom positiva ord jag skriver ner om drycken i mitt glas.”

Att vinet har utvecklingspotential bekräftas också av att Brut Classic ställs i kylskåpet och omprovas två dagar senare. Med än mer tilltagande komplexitet och positiv utveckling i glaset. Så varför inte karaffera din flaska försiktigt om du är sugen på denna till jul- och nyårsafton?

Niklas intryck: 91 LGP

Deutz Brut Classic kostar 419 kronor, har artikelnummer 7487 och finns på 120 Systembolag. Till övriga beställer du utan extra kostnad >>

Från halvflaska till 6 liter
För den som är intresserad av andra flaskstorlekar så finns Deutz Brut Classic tillgänglig i storlekarna; 375 ml, 750 ml, 1500 ml, 3000 ml och inte minst den mäktiga 6000 ml flaskan!
 
Alla tillgängliga storlekar finner ni på Systembolaget HÄR
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING