Hem Vinvärlden Deutz Brut Classic – vinnande champagnelidelse

Deutz Brut Classic – vinnande champagnelidelse

av Anders Enquist

Deutz Brut Classic: Champagne Deutz har sin början med de två vinnégocianterna Aix La Chapelle, Pierre-Hubert Geldermannn och William Deutz, som grundade ”huset” 1838 i hjärtat av byn Aÿ. Resten är historia. I dagens fokus har vi Deutz Brut Classic, vilket huset lägger stor vikt vid.

Champagne Deutz äger 46 hektar planterade vingårdar, resten av druvorna köps in från vinodlare som Deutz i vissa fall har byggt upp relationer med under flera generationer. Totalt skördar Deutz sin frukt från över 350 hektar från Champagne-regionens finaste terroirer där de allra flesta klassificeras som “Grand Cru” eller “Premier Cru”.

I den aktuella buteljen på Systembolaget så är det nu basårgång 2019 som gäller och som huserar med 55 procent reservevin som i denna buteljering är från 2018 och en del från 2017. Normalt ligger reserve nivån på mellan 20-40 procent. I buteljeringens druvblend har vi alla tre klassiska druvor; pinot noir, chardonnay och pinot meunier, med en närapå likvärdig fördelning undantaget någon del större chardonnay. Champagnen har legat minst tre år på jästfällning före degorgering. Dosagen är 8gr/l.

Deutz Brut Classic

Deutz Brut Classic

Chefredaktör Anders Enquist om Deutz Brut Classic

Basårgången i den nya buteljeringen av Deutz Brut Classic bygger som nämnts på 2019, en årgång  med lägre avkastning än genomsnittet, men som gav gynnsamma väderförhållande för hög kvalitet på druvorna som också generellt var snyggt utvecklade och friska vid skörd. Det sätter sin prägel här – bortsett från den underbart nobelt krispigt och greppande moussen – med frisk balanserad syra, fruktmognad och fint kalkkritig citrusfruktighet med stråk av äpplen, aprikos och limezest, som sammanhållet ger lika mycket fräschör som silkig tanninmognad och sensuellt bitternotad rödbärig sötma. Växande brioche och nöt förstärker sedan mognadsprocessen finstämt och ger rondör i den underliggande lidelsen som alltid brinner i en sådan här ung, bra champagne.

Deutz Brut Classic har finess, djup och komplexitet, dessutom en stor och elegant vinös slagsida. En vinnande champagne.

93 poäng

Deutz Brut Classic
Nr 7487 (750 ml) 12%, 539 kr
Champagne, Frankrike

Vinet finns i skrivande stund på 126 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik HÄR

Snabba fakta om Deutz vinkällare
– 20 tunnlar (“Berceaux”) i två våningar, nedgrävda i kritan
– 3 km (1.8 miles) lång
– 65 m (197 fot) djup, under Aÿs sluttning, i slutet av den längsta tunneln
– Lagringskapacitet för cirka 10 miljoner flaskor
– 11°C (51°F) konstant temperatur
– 95 % konstant luftfuktighet

Inspireras även av: Amour de Deutz vertikal – sex årgångar 1999-2009 HÄR

RELATERAD LÄSNING