Hem NyheterVinnyhet Dido La Solució Rosa i tillfällig lansering

Dido La Solució Rosa i tillfällig lansering

av Livets Goda

Den 31 maj släpps nya årgången 2022 av vinet Dido La Solució Rosa från Venus La Universal i Montsant (92174, 239 kr, 900 flaskor). Bakom vinet står en av Spaniens främsta kvinnliga vinmakare, Sara Pérez, som också driver välkända Mas Martinet i Priorat samt hennes make Réné Barbier Jr.

Venus la Universal grundades av Sara Pérez 1999. Sedan 2004 är även hennes make René Barbier Jr, från den välkända vinmakarfamiljen Barbier, även med på tåget. Venus La Universal ligger i en unik enklav omgiven av en fruktträdgård där djuren är en del av ett slutet kretslopp och biodynamiska principer praktiseras.

Montsant är en av Spaniens nyare appellationer och bildades 2001 och angränsar till Priorat. Från början var tanken att man skulle heta Baja Priorat (dvs Nedre Priorat) vilket dock Prioratappellationen motsatte sig. Därför tog man istället namn efter det heliga berg som utgör grundförutsättningarna i regionen och idag är Monstant ett område som har skapat sitt eget goda internationella rykte.

Sara är dotter till den legendariska vinmakaren Josep Lluis Pérez som var en av en av förgrundsgestalterna i det moderna Priorat. I slutet på 1980-talet grundade han Mas Martinet som drivs av Sara sedan 2001 och idag har en position som en av områdets absoluta topproducenter. Hennes make René Barbier Jr är fjärde generationens René Barbier som går under samma namn. Han började sin resa i vinvärlden på sin fars egendom Clos Mogador 1992.

Venus La Universal Dido La Solució Rosa kan närmast beskrivas som en hybrid av ett rosé och orangevin och innehåller både röda och gröna druvor: Garnatxa negra 50%, Macabeu 20%, Ull de Llebre 15%, Carinyena 10%, Garnatxa blanca 2,5% samt Garnatxa gris 2,5%. Druvorna till vinet har krossats och pressats tillsammans och musten har sedan jäst med hjälp av naturlig jäst under 2 månader. Därefter fick vinet ligga 16 månader på gamla 4500-liters ekfat. Med Venus La Universal Dido La Solució Rosa vill Sara och René skapa ett vin med struktur som ger en lång lagringspotential och som passar utmärkt som matvin.

Luis Guiterrez på Robert Parker’s Wine Advocate sammanfattar sin uppfattning om vinet: ”One of the favorite rosé wines in the world”.

Venus La Universal Dido “La Solució Rosa” 2022
Artikelnr: 92174
Pris: 239 kr
Antal: 900 flaskor

RELATERAD LÄSNING